Девет пострадали от обстрелите в Курска област , включително военният кореспондент Евгений Поддубни, ще бъдат откарани за лечение в Москва, каза помощник-министърът на здравеопазването на Русия Алексей Кузнецов, цитиран от Би Би Си.

"Въз основа на резултатите от прегледите и консултациите със специалисти от разстояние беше взето решение за евакуация на девет пострадали от обстрелите в Курска област, включително две деца, за лечение в Москва - във федералните институции на Министерството на здравеопазването и градските болници", каза Кузнецов .

Военният кореспондент Поддубни беше атакуван от FPV дрон предишния ден в Курска област, където от 6 август се водят боеве между украинските въоръжени сили и руската армия. Според Кузнецов състоянието на Поддубни е тежко, но стабилно, няма опасност за живота му.

"Според оперативни данни 34 ранени при обстрелите в момента са настанени на болнично лечение, включително пет деца", каза Кузнецов.

По-късно кметът на Москва Сергей Собянин съобщи, че петима пациенти вче са транспортирани в столични клиники.

"Днес петима пострадали от обстрела в Курска област бяха приети в московски клиники. Всички присигнаха безопасно след транспортирането и са в тежко, но стабилно състояние", написа  Собянин в канала си в Telegram.

Кметът на Москва каза още, че в Курск са изпратени допълнителни медицински екипи за оказване на помощ и за транспортиране, ако е необходимо, до московски болници.

Обстановката в Курска област остава неясна, тъй като и двете страни не представят подробни сведения за случващото се.

Геолокализирани кадри, публикувани на 6 и 7 август, показват, че украински бронирани машини са напреднали до позиции на около 10 км от международната граница между Украйна и Русия, а потвърденият към момента обхват показва, че са завзели поне две руски отбранителни линии и един опорен пункт. Руски вътрешен източник твърди, че украинските сили са завзели 45 кв. км територия в Курска област, а други руски източници съобщават за превзети общо 11 населени места, включително Николаево-Дарино, което се намира на 1.5 км северно от границата със Сумска област), Дарино (на 3 км северно от границата със Сумска област) и Свердликово (източно от района на Николаево-Дарино), както и че действат в Любимовка (на 8 км северно от границата със Сумска област).

Руски източници посочват, че украинските сили се опитват да напреднат по магистралата 38К-030 Суджа-Кореново, а известен военен блогър, свързан с Кремъл, твърди, че украинските сили са напреднали както на северозапад, така и на югоизток и са превзели контролно-пропускателния пункт Суджа и газоразпределителната станция Суджа. Снимки, публикувани на 7 август, показват, че украинските сили са заловили и над 40 руски военнопленници на контролно-пропускателния пункт Суджа, а руската служба на Радио "Свободна Европа" публикува сателитни снимки, които показват тежки щети по сградите на контролно-пропускателния пункт.

Кремъл – между чука на украинската провокация и наковалнята на паниката

Кремъл – между чука на украинската провокация и наковалнята на паниката

Руските официални лица се опитват да намерят баланс