Действията на премиера на Канада Джъстин Трюдо и неговото правителство срещу т.нар. "Конвой на свободата" миналата година са били правилни. Това е установило проведеното разследване, стана ясно от огласения в петък доклад, съобщи АФП. 

Документът съдържа 2092 страници. 

Според заключенията, кабинетът е използвал правилно извънредни правомощия, за да прогони протестиращите, водени от шофьори на камиони, които блокираха столицата Отава, след като преминаха през страната. Причината за протеста беше изискването за задължително ваксиниране срещу коронавирус. 

"След внимателно обмисляне стигнах до заключението, че много високият праг, необходим за задействане на спешните мерки, е спазен, каза на пресконференция бившият съдия Пол Руло, който ръководи разследването. Той каза, че има информация пред кабинета, "която сочи заплаха от сериозно насилие с политическа или идеологическа цел. Идеологически мотивирани екстремисти са присъствали и са насърчавали протестите. Освен това е имало многобройни заплахи срещу длъжностни лица, включително министър-председателя, каза Руло.

Припомняме, че през ноември миналата година Трюдо защити като правилен избор задействането на дотогава неизползваните извънредни правомощия. Тогава той уточни, че би използвал друга възможност, ако вярваше, че би помогнала. 

Трюдо все още убеден, че мерките срещу "Конвоя на свободата" са правилни

Трюдо все още убеден, че мерките срещу "Конвоя на свободата" са правилни

Разследване ще покаже превишил ли е правата на COVID протестите

Той не смята, че полицията е имала по-подходящ план за прекратяване на протестите.

Трюдо беше последният, който даде показания след шест седмици изслушвания от Комисията за спешни случаи на обществения ред, която проучи дали правителството му е имало основание да се позовава на закона. Той каза на разследващите, че е загрижен, че протестите представляват заплаха от насилие и целта му е да запази безопасността както на протестиращите, така и на обществеността.

Законът, който беше в сила между 14 февруари и 23 февруари, доведе до край на триседмичните протести "Конвой на свободата" в Отава и на други места в Канада.

Той позволи на правителството да наложи забрани за публични събрания, да забрани пътуването до протестни зони и му даде възможност да замразява банкови сметки, наред с други мерки.

Критиците обаче твърдят, че позоваването на Закона за извънредните ситуации е превишаване на властта на правителството и може да създаде прецедент за използването му за потушаване на бъдещи протести.

Разследването призова десетки свидетели, включително полиция, служители на разузнаването и протестиращи.

Канадската полиция арестува лидерите на Конвоя на свободата

Канадската полиция арестува лидерите на Конвоя на свободата

Очаква се да им бъдат повдигнати обвинения

Редица европейски държави също се опитаха да прекратят местните "Конвои на свободата".