Действията на Запада принуждават Русия да мисли за промени в системата за ядрено възпиране, това съобщи заместник-външният министър на Русия Сергей Рябков, цитиран от BBC.

"Ситуацията върви към по-нататъшно влошаване, а предизвикателствата, които се умножават в резултат на неприемливите и ескалиращи действия на Съединените щати и техните съюзници от НАТО, без съмнение, поставят пред нас пълния въпрос как основните документи в областта на ядреното възпиране може да бъде приведено в по-голямо съответствие с настоящите нужди", заяви Рябков.

В същото време Рябков не уточни какво точно може да се промени в документите "преди да бъдат взети съответните решения".

Миналата седмица руският президент Владимир Путин призна, че ядрената доктрина на Русия може да се промени.

"Ядрената доктрина е жив инструмент, в нея могат да се правят промени", каза Путин по време на реч на Петербургския международен икономически форум, като добави, че Русия е способна да провежда ядрени опити, но "все още няма такава необходимост".

Според действащата ядрена доктрина Русия може да използва ядрено оръжие в изключителни случаи, по-специално в случай на "заплаха за суверенитета" на страната, каза Путин.

Беларус готов да брани Русия от заплахите на Запада

Беларус готов да брани Русия от заплахите на Запада

Страната се включва във втория етап от руските учения за разполагане на ядрени оръжия