Новият външен министър на Великобритания Дейвид Камерън посети Молдова и обсъди сигурността в Черно море и двустранното сътрудничество с президента на страната Мая Санду, съобщава "Ройтерс".

Той пристигна в Кишинев вчера след двудневно посещение в Украйна, където проведе разговори с президента Володимир Зеленски и посети южната област Одеса, която граничи с Молдова.

"Изразявам благодарност за подкрепата на Великобритания за Украйна: от решаващо значение за сигурността на Молдова и стабилността и просперитета на Европа", написа молдовският президент в социалната мрежа "Екс".

Проевропейски настроената Санду осъди нахлуването на Русия в Украйна, обвини Москва в заговор да я свали от власт и заяви подкрепа за усилията на Молдова - бивша съветска държава, да си осигури членство в Европейския съюз.

Украйна иззе инициативата в Черно море, уверява Зеленски

Украйна иззе инициативата в Черно море, уверява Зеленски

С дронове украинските сили принудили руския военноморски флот да се оттегли

Тя поясни, че по време на срещата си с Камерън двамата са обсъдили и "обединена позиция срещу корупцията".

Британският външен министър се срещна и с молдовския външен министър Нику Попеску, с когото обсъди подкрепата за молдовската диаспора в Обединеното кралство.

"Обсъдихме общия интерес за укрепване на стратегическите отношения между Молдова и Обединеното кралство, като се фокусирахме върху ползите за нашата диаспора", уточни Попеску в "Телеграм".

По време на посещението си в Украйна бившият британски премиер Камерън, който беше назначен за външен министър в понеделник, потвърди дългогодишната подкрепа на Лондон за страната, която сега е в 21-ия месец на война с Русия.

Президентът на Молдова алармира за опасност от дестабилизация в страната

Президентът на Молдова алармира за опасност от дестабилизация в страната

Според Мая Санду опозицията иска да смени властта в Кишинев