Бившият британски лидер Дейвид Камерън беше посочен за нов външен министър на страната в понеделник, в изненадващо назначение, направено от премиера Риши Сунак, предава "Ройтерс".

57-годишният Дейвид Камерън беше британски министър-председател от 2010 до 2016 г., като подаде оставка след резултата от референдума за Брекзит, когато Великобритания гласува за напускане на Европейския съюз.

Кабинетът на британския премиер Риши Сунак назначи Джеймс Клевърли, бивш външен министър, за нов вътрешен министър на страната в понеделник, след като предишният титуляр Суела Бравърман беше уволнена.

Неочакваното му завръщане на предната линия на британската политика идва, след като прекара последните седем години в писане на мемоарите си и участие в бизнеса, включително Greensill Capital, финансова фирма, която по-късно се срина.

Кабинетът на Сунак съобщи в понеделник, че крал Чарлз е одобрил да даде на Камерън място в горната камара на Великобритания, Камарата на лордовете, което му позволява да се върне в правителството като министър, въпреки че вече не е избран член на парламента.

Новината, че той е бил назначен за външен министър от премиера Риши Сунак в понеделник, зарадва центристкото крило на управляващата Консервативна партия, което каза, че Великобритания има нужда от голям играч на глобалната сцена, който също ще докаже предимство на изборите.

Но за критиците на Сунак разгледаха назначаването на някой, чиято политика той е критикувал - и който в замяна е пренебрегнал собственото си ръководство - като отчаян акт за закрепване на разклатеното му правителство, изоставащо с около 20 пункта в проучванията на общественото мнение.

"Въпреки че може да не съм съгласен с някои индивидуални решения, за мен е ясно, че Риши Сунак е силен и способен министър-председател, който показва образцово лидерство в труден момент", каза Камерън в изявление след назначаването му.

В годините след напускането на поста, голяма част от политическия дневен ред, който Камерън следваше като министър-председател, беше изоставена от неговите наследници, особено опитите му да се сближи с Китай и неуспешните опити да ухажва руския президент Владимир Путин, правейки завръщането му да изглежда още по-забележително.

Камерън каза, че иска да бъде най-близкият приятел на Китай на Запад, тъй като търси китайски инвестиции за британската инфраструктура, и заяви, че отношенията с Пекин са били в "златна ера" през 2015 г., когато президентът Си Дзинпин направи държавно посещение във Великобритания.

Но миналия ноември Сунак каза в голяма реч, че златната ера е приключила "заедно с наивната идея, че търговията ще доведе до социална и политическа реформа", тъй като Лондон ограничи китайските инвестиции поради опасения за националната сигурност и изрази загриженост за военните и икономическите сили на Пекин асертивност.

Стив Цанг, директор на Китайския институт към Лондонския университет SOAS, каза пред Ройтерс, че не очаква назначението да промени британската политика. "Златната ера" остава в историята и няма да бъде възкресена", каза той.

Само преди месец Сунак напълно се дистанцира от правителството на Камерън, като каза на своята партийна конференция, че е човекът, който трябва да промени това, което той описа като 30 години неефективно "политическо статукво".

Това накара самия Камерън да каже, че коментарите ще подхранват мнението на опонентите, че неговата партия не може да мисли в дългосрочен план и че върви в грешна посока.

Риши Сунак уволни министъра на вътрешните работи

Риши Сунак уволни министъра на вътрешните работи

Все още няма яснота кой ще поеме овакантения пост в правителството