Няма доказателства, че става дума за умишлено нападение над територията на Полша. Няма основание дори за прилагане на член 4 от договора с НАТО. Това заяви бившият директор на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров пред БиТиВи за падналите руски ракети в Полша.

Той обясни, че това е неприятен инцидент, но нека малко да се изпусне въздухът и да се успокоим, защото на този етап няма основание за член пети от договора с на НАТО и приказки от типа "НАТО влезе във войната". Може да става дума за украинска ракета отправена от силите за противовъздушна отбрана от страна на Русия.

Според него е възможно да се проведе обективно разследване, за да се покаже за какъв тип оръжие става въпрос. Това ще даде ясна информация какво е дошло, откъде е дошло и на база на това ще се направи изводът, очаква Гяуров.

Елена Поптодорова: Няма доказателства ракетите да са изстреляни от Русия

Елена Поптодорова: Няма доказателства ракетите да са изстреляни от Русия

Инцидентът обаче води до по-нататъшно изостряне на войната в Украйна

Той посочи, че българската противовъздушна отбрана не е съвместима с другите държави-членки на НАТО.

И според бившия заместник-външен министър Милен Керемедчиев Русия не напада страна-членка на НАТО и става въпрос за инцидент. Това не е стартиране за колективната система за отбрана на НАТО. Трябва да се деескалира говоренето, защото инцидентът ще бъде използван за ескалация на напрежението и да се вдигне на ниво НАТО-Русия, смята Керемедчиев.

Той добави, че има решение на ЕК и страни-членки на ЕС да увеличат военната помощ към Украйна. Инцидентът идва в контекста на вдигането на боеспособността на Украйна с помощта на държавите-членки на НАТО, но и на ЕС, изтъкна още Керемедчиев.

Самолет на НАТО е следил руската ракета, ударила Полша

Самолет на НАТО е следил руската ракета, ударила Полша

Висш US генерал е говорил с полски и натоски колеги