Организацията на обединените нации обяви във вторник назначаването на Сигрид Кааг за координатор, който да наблюдава доставките на хуманитарна помощ в Газа. Тя е изпратена там като част от резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, приета в петък, съобщава "Ройтерс".

Кааг, министър на финансите на Нидерландия в оставка, ще започне работа на 8 януари, се казва в изявление на ООН.

"В тази роля тя ще улеснява, координира, наблюдава и проверява доставките на хуманитарна помощ за Газа", казаха от ООН.

Тя също така ще създаде механизъм за ускоряване на помощта в Газа през страни, които не са въвлечени в конфликта.

Дипломат ветеран от ООН, Кааг преди това беше ръководител на международен екип от оръжейни експерти, натоварен с надзора върху елиминирането на химическите запаси на Сирия.

СС на ООН прие най-накрая резолюция за Газа

СС на ООН прие най-накрая резолюция за Газа

Въздържаха се две страни - САЩ и Русия

През юли тя обяви, че ще напусне правителството заради все по-токсичната среда за политиците в страната.

Резолюцията от петък не призоваваше за прекратяване на огъня след седмица на забавяне на гласуването и интензивни преговори за избягване на ветото на Съединените щати. Тя призовава за неотложни стъпки за незабавно осигуряване на безопасен, безпрепятствен и разширен хуманитарен достъп и за създаване на условия за устойчиво прекратяване на военните действия.

САЩ се въздържаха, за да позволят на 15-членния съвет да приеме резолюция, изготвена от Обединените арабски емирства.

САЩ и Израел се противопоставят на прекратяването на огъня, вярвайки, че то ще е от полза само за "Хамас". Вместо това Вашингтон подкрепя паузи за защита на цивилни и освобождаване на заложници.

След като "Хамас" уби 1200 души и взе 240 заложници на 7 октомври, израелският премиер Бенямин Нетаняху отговори с нападение, което опустоши голяма част от Газа.

Израел подготвя следващата фаза на войната в Газа

Израел подготвя следващата фаза на войната в Газа

В новата фаза се планират по-селективни операции на сухопътните войски

Палестинските здравни власти в управляваната от "Хамас" Газа твърдят, че близо 21 000 души са били убити при израелски удари, като се опасява, че повече са затрупани под развалините. Почти всички от 2,3-милионното население на Газа са разселени.

Два месеца след началото на сухопътната офанзива в Ивицата Газа израелската армия явно се подготвя за промяна в стратегията, за което съобщават израелски медии, писа Der Standard.

Днес израелският телевизионен оператор 12 съобщи, позовавайки се на свои източници от военните, че в следващата фаза войските ще се изтеглят основно в буферна зона с ширина около един километър в Ивицата Газа близо до граничната ограда с Израел.

Нетаняху: Израел има 3 условия за мир в Газа

Нетаняху: Израел има 3 условия за мир в Газа

Унищожаването на "Хамас", демилитаризацията и дерадикализацията на анклава

В новата фаза се планират по-селективни операции на сухопътните войски и военноморските части, както и на военновъздушните сили срещу Хамас.

Не се посочва обаче никакъв график, както и дата за стартиране на новата фаза на войната.