Атеистите и хуманистите срещат дискриминация и преследване в някои страни заради своите убеждения и ценности. Това се посочва в нов доклад, цитиран от "Гардиън".

Нерелигиозните хора в Колумбия, Индия, Индонезия, Малайзия, Нигерия, Пакистан, Филипините и Шри Ланка често са остракирани, а някои жени са принудени да сключват брак, се уточнява в доклада, озаглавен "Хуманисти в риск", публикуван от Humanists International.

Увеличават се доказателствата, че активистите с хуманистични и атеистични възгледи са мишена на основата на отхвърлянето на религията на мнозинството или насърчаването на правата на човека, демократичните ценности и критическото мислене.

Папата: По-добре да си атеист, отколкото лицемер

Папата: По-добре да си атеист, отколкото лицемер

Скандално е, когато хората често ходят на църква, а в същото време разпространяват омраза

Мубарак Бала, президент на Хуманистичната асоциация на Нигерия, e бил арестуван миналия месец, след като е бил обвинен в богохулство, което се наказва със смъртно наказание. Бала, син на много уважаван ислямски учен, е бил открит религиозен критик в ултраконсервативен регион на страната.

"Да говориш и да казваш, че си атеист или хуманист в Нигерия, може да бъде опасно, но Бала е много страстен в създаването на пространство за онези, които не одобряват исляма или религията", казва Лео Игве, близък на Бала и защитник на правата на човека.

Ветрило от тактики се използват срещу хуманисти, атеисти и нерелегиозни хора, се отбелязва в доклада, който е финансиран от британското външно министерство. Те включват криминализиране на богохулството и ренегатството, безнаказаност за нападения, социална изолация и дискриминация.

Докладът до голяма степен се основава на свидетелства от 76 души в осемте изследвани страни. Един респондент в Малайзия е казал: "Хуманистите и нерелигиозните хора редовно биват нападани от фанатични мюсюлмани." Друг е посочил, че хората, които са изразили липса на религиозна вяра, са "отбягвани и на тях се гледа с неодобрение".

В Саудитска Арабия осъдиха на смърт за атеизъм

В Саудитска Арабия осъдиха на смърт за атеизъм

Ахмад ал Шамри се отрекъл от исляма

В Пакистан правната среда е "особено репресивна; той има брутални закони за богохулство, системна и законодателна религиозна дискриминация и често позволява насилието по религиозни причини да се случва безнаказано", се посочва в доклада.

Един от респондентите каза: "Да бъдеш хуманист... (в Пакистан) трябва да имаш смелост да загубиш всичко."

Тревожен проблем е "практиката на принудително обръщане от една вяра в друга в Пакистан. Момичетата и жените от малцинствените регилиозни групи често са принуждавани да сключват брак в мюсюлмански семейства", се казва в доклада.

Цитира се случаят с Фаузия Иляс, основателка на Атеистичния и агностически алианс в Пакистан, чийто бивш съпруг, набожен мюсюлманин, е получил попечителство над дъщеря им "очевидно въз основа на факта, че Фаузия е напуснала исляма". След като съдът в Лахор издаде заповед за ареста на Иляс през 2015 г., тя избяга в Холандия, където търси убежище.

Гери Маклеланд, изпълнителен директор на Humanists International, настоява: "Този ​​доклад хвърля светлина върху целенасоченото насилие, продължаващия тормоз и социалната дискриминация, с които се сблъскват хуманистите в много страни, и отваря вратата за разговори за това как най-добре да защитим хуманистите по света. Това, което е ясно, е, че всички закони и политики, които криминализират "богохулството", трябва да бъдат отменени."

62% от хората по света се определят за религиозни, 9% - като атеисти

62% от хората по света се определят за религиозни, 9% - като атеисти

България е в златната среда по показателя