Русия е готова да обсъди разумни компромиси за разрешаване на настоящата международна криза, при условие че се вземат предвид нейните интереси, заяви Дмитрий Медведев, заместник-председател на руския Съвет за сигурност.

"Наистина сме готови да търсим разумни компромиси, както многократно е заявявал президентът на Русия. Те са възможни, но при разбирането на няколко основни момента", пише Медведев в статия, публикувана в "Российская газета".

Той обясни, че интересите на Русия "трябва да се отчитат колкото е възможно повече: по принцип вече не трябва да има никакъв антирусизъм, в противен случай нещата рано или късно ще завършат много зле".

Освен това, според Медведев, "всички трудно постигнати резултати от тоталната конфронтация трябва да бъдат затвърдени в нов документ от типа на Хелзинкския акт, с който завърши прочутата конференция от 1975 г.".

В същото време, каза той, Финландия, като страна от НАТО, не може да бъде място за провеждане на такава среща.

Освен това, каза заместник-секретарят на руския Съвет за сигурност, ще е необходимо "внимателно събиране на ООН и другите международни организации".

"То е възможно само при пълно зачитане на правата на постоянните членове на Съвета за сигурност, в противен случай ще бъде напълно неефективно", подчерта Медведев.

Медведев за Байдън: Катастрофа е, че той разполага с ядрено оръжие

Медведев за Байдън: Катастрофа е, че той разполага с ядрено оръжие

Президентът бил твърде възрастен и страдал от деменция