В изявление, публикувано в неделя, Елисейският дворец обяви, че президентът Емануел Макрон е решил да не удължава извънредното положение в Нова Каледония. На място се очакват да пристигнат нови подкрепления за силите на реда, обобщи АФП.

Извънредното положение в Нова Каледония, която беше засегната от няколкодневни размирици, ще бъде отменено в 20 ч. в понеделник (парижко време, 18 ч. по Гринуич, 5 ч. във вторник в Нумеа).

Това съобщи френското президентство в неделя, цитирано от АФП.

В същото време ще бъдат изпратени допълнителни мобилни сили с обща численост 480 души.

Отмяната на тези извънредни мерки трябва да "позволи провеждането на срещи на различните фракции, които подкрепят независимостта и местни власти.

Те трябва да договорят край на пътните блокади и нормализация на острова.

Елисейският дворец също така "припомня", "че вдигането на блокадите е необходимо условие за започване на конкретни и сериозни преговори".

"Президентът на Републиката вярва в народа на Нова Каледония и неговите представители, че ще се върнат на пътя на диалога", се казва в изявлението.

В него се допълва: "Мисията за посредничество и улесняване присъства в Нумеа. Тя е готова да работи с избраните представители за постигане на всеобхватно споразумение".

Извънредното положение в Нова Каледония е в сила от 15 май.

В изявление, публикувано от Елисейския дворец, президентът Емануел Макрон "поздравява силите за вътрешна сигурност, ангажирани на място".

Международното летище в Нова Каледония остава затворено поне още седмица

Международното летище в Нова Каледония остава затворено поне още седмица

Положението сред размириците във френската задморска територия все още не се е нормализирало

Той също така "решително осъжда блокадите и мародерството".

Макрон, който посети острова, за да се опита да облекчи напрежението, сложи на пауза спорната реформата, но не изпълни исканията на партиите тя да бъде отложена изцяло.

Ако партиите "за" и "против" независимостта на острова не успеят да постигнат споразумение за бъдещето на Нова Каледония, Макрон ще свика специален конгрес на двете камари на парламента, както е планирано, за ратифициране на избирателната реформа, или може да свика референдум.

Франция анексира Нова Каледония през 1853 г. и дава на колонията статут на отвъдморска територия през 1946 г. Тя е сред лидерите в света по добив на никел.

Размириците в Нова Каледония взеха още една жертва

Размириците в Нова Каледония взеха още една жертва

Жертвите на безредиците са вече седем