До 3 години затвор заплашват австрийския канцлер Себастиан Курц, предаде Finantian times. Такова наказание предвиждат законите в страната за лъжесвидетелстване.

Припомняме, че вчера самият Курц обяви, че прокуратурата е започнала да го разследва, след като опозицията го обвини в неверни изявления пред парламентарна комисия по корупцията. Той отрече да е извършил неправомерни действия, като увери: "Винаги съм отговарял на всички въпроси (на комисията) честно."

Той настоя, че разследването няма да окаже влияние върху работата му и че няма да подаде оставка.

Разследването започна, след като опозиционните формации Социалдемократическа партия и NEOS обвиниха Курц, че не казва истина пред парламентарната комисия, която разследва последиците от така наречения скандал "Ибисагейт", който свали предишното правителство на Курц през 2019 г.

В Австрия прокуратурата погна канцлера Курц за лъжи, свързани с корупция

В Австрия прокуратурата погна канцлера Курц за лъжи, свързани с корупция

Тогавашният вицеканцлер на Курц Хайнц-Кристиан Щрахе от крайнодясната Партия на свободата трябваше да подаде оставка, след като се появи видео, което го показва в луксозна вила в Ибиса, предлагайки политически услуги на жена, която той е смятал за племенница на руски олигарх, в замяна за финансова подкрепа.

Оттогава парламентарната комисия, разследваща скандала, разшири фокуса си, като включи и други обвинения в неправомерни действия, включително на политици от Народната партия на Курц.

Себастиан Курц летял със самолет на олигарх

Себастиан Курц летял със самолет на олигарх

Дмитрий Фирташ има проблеми с американското правосъдие