Вицепрезидентът на САЩ и вероятна номинация на демократите за Белия дом Камала Харис е започнала избор на кандидат за вицепрезидент. Това е потвърдил нейният ръководител на кампанията Джули Чавес Родригес в ексклузивно интервю за CBS News.

Тя обаче не уточнява на този етап кои са фаворитетите за поста и оставя това на самата Харис, когато е готова с решението. Това трябва да стане ясно до 7 август. 

Сред спряганите имена са губернаторите демократи Анди Бешир от Кентъки, Гретхен Уитмър от Мичиган, Рой Купър от Северна Каролина, Дж. Б. Прицкер от Илинойс, Джош Шапиро от Пенсилвания и Тим Уолц от Минесота, както и сенаторът от Аризона Марк Кели.

На 10 септември Камала Харис ще се яви на дебат с Доналд Тръмп

На 10 септември Камала Харис ще се яви на дебат с Доналд Тръмп

Развитие на предизборната кампания

Припомняме, че Харис обяви в четвъртък, че е приела да дебатира с кандидата за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп в предварително уговорения сблъсък, организиран от ABC на 10 септември.

"Готова съм да дебатирам с Доналд Тръмп, както беше предварително договорено, на 10 септември. Сега изглежда, че той дава заден ход, но аз съм готова."

Последните проучвания показват, че Харис или изпреварва бившия американски президент сред младите избиратели, или намалява общата разлика между тях, както и че изпреварва действащия президент Джо Байдън в проучване на колежа "Емерсън".

Камала Харис е готова за битката за Белия дом

Камала Харис е готова за битката за Белия дом

Ключово решение за САЩ

Преди това, президентът на САЩ Джо Байдън заяви в телевизионно обръщение към нацията, че е решил да пожертва личните си амбиции в името на "спасяването на демокрацията" в САЩ и да предаде "щафетата на ново поколение" сред демократи в лицето на вицепрезидента Камала Харис. В речта си Байдън също така заяви, че Китай не е успял да надмине Съединените щати благодарение на постиженията на неговото президентство.

На 21 юли под натиска на членовете на партията си Байдън беше принуден да обяви, че ще се откаже от предизборната надпревара.

Мнозинството от американците са съгласни, че президентът на САЩ Джо Байдън трябва незабавно да подаде оставка от президентския пост, сочи проучване на американската компания за проучване на общественото мнение Rasmussen Reports.

В проучването се посочва, че 52% от анкетираните са съгласни, че ако Байдън не може да се кандидатира за втори мандат, той не може да остане президент и "трябва незабавно да подаде оставка".

Очаква се кандидатът за президент да бъде официално номиниран на Националната конвенция на Демократическата партия в Чикаго, Илинойс, на 19-22 август.

Кампанията на Камала Харис събра 81 милиона долара за първите 24 часа

Кампанията на Камала Харис събра 81 милиона долара за първите 24 часа

Историческият изблик на подкрепа

Доналд Тръмп е кандидатът на републиканците за президентските избори, насрочени за 5 ноември. 

Харис ядоса Израел с призивите си прекратяване на огъня в Газа. 

"Време е тази война да свърши", каза Харис в телевизионно изявление, след като проведе разговори лице в лице с Нетаняху. Не можем да си позволим да бъдем вцепенени от страданието и аз няма да мълча", каза тя.

Забележките на Харис бяха остри и сериозни по тон и повдигнаха въпроса дали тя ще бъде по-агресивна в отношенията си с Нетаняху, ако бъде избрана за президент на 5 ноември. Но анализаторите не очакват да има голяма промяна в политиката на САЩ спрямо Израел, Вашингтон най-близкият съюзник в Близкия изток.

Забележките на Харис на пресконференция след среща с израелския премиер Бенямин Нетаняху отразяват нарастващия натиск върху Нетаняху от различни страни на политическия спектър да постигне сделка с "Хамас" за прекратяване на боевете в Газа.