През последните две седмици беше потвърдена смъртта на още 1059 рунаци, подписали договор с армията.

Това показва проучване на руската редакция на БиБиСи и "Медиазона".

Повечето от тях са цивилни, които са подписали договор с руската армия, след като инвазията вече е започнала.

Те са били изпратени на фронта като доброволци след много кратко военно обучение.

Доброволческите отряди започват да играят важна роля в руската инвазия в Украйна още през април 2022 г.

От октомври 2023 г. обаче се регистрира рязко и значително увеличение на загубите на тази конкретна категория руски сили.

От октомври 2023 г. насам седмичните загуби на доброволци не са падали под 75 убити на седмица, като често надхвърлят 100 убити на седмица.

"Армията е важен работодател за онези територии, където е почти невъзможно да се изкарват пари", обясни по-рано пред Би Би Си професор Наталия Зубаревич, експерт по социално-икономическото развитие на руските региони.

Жителите на населени места, села и малки градове от изостанали региони на Русия продължават да сключват договори с армията.

ISW за усилията на Шойгу да изгради образ на постоянно напредваща руска армия

ISW за усилията на Шойгу да изгради образ на постоянно напредваща руска армия

Какви са следващите ходове на Москва след Авдеевка

Известно е, че в редица руски региони има план за броя на хората, които администрацията трябва да накара да подпишат договор с въоръжените сили.

Така например чиновниците в Красноярск признаха, че през 2024 г. трябва да гарантират постъпването на 2000 души на военна служба.

Затворниците продължават да са другата най-многобройна категория жертви, които дава руската армия в Украйна. През последните две седмици броят им се е увеличил с 1 300 убити.

В проекта си за проследяване на жертвите сред руската армия на основа на открити източници БиБиСи до този момент е установила е установила имената на 52 155 руски военни, загинали на фронта на войната. Реалният брой загинали от руска страна при сравнение с наблюдението на гробищата в 70 населени места може да се окаже два пъти по-голям. Следователно реалният брой загинали руски военни може да е над 104 000, като в тази статистика не се включват данните от двата сепаратистки района в Донбас.

ДНР още през декември 2022 г. престана да публикува данни за загубите си, а ЛНР така и не започна да публикува никакви сведения. По наблюдения на място на некролози и издирвани хора загиналите от двата региона са поне 23 400 души.

Към 2 май най-много загуби е признал по официални данни Кранодарският регион - 1965. Според възрастовото разпределение най-много загинали има в групата от 31 до 40 години, следват от 21 до 30-годишните.

Заедно с подразделенията на ДНР и ЛНР общите загуби на руските сили може да са и над 127 000.

ISW: Войната в Украйна е унищожила предвоенната руска армия

ISW: Войната в Украйна е унищожила предвоенната руска армия

С новите атаки на фронта Кремъл се опитва да отслаби западната подкрепа за Киев

Руската армия продължава да използва тактиката на групата "Вагнер" - вълнообразни атаки на малки щурмови групи в различни посоки. Този метод води до големи загуби на жива сила, но изтощава противника и намалява отбранителната сила на украинската артилерия.

От началото на инвазията Русия е загубила 3460 офицери в Украйна.

В това число влизат 1052 елитни специалисти на командно ниво. Тук са и убитите офицери от Въздушно-десантните войски, морската пехота, специалните сили, частите със специално предназначение на Росгвардия и военните пилоти.

Според експерти, интервюирани от Би Би Си, загубата на точно тези офицери може да се окаже най-чувствителната и най-трудно възстановимата за руската армия.

Пригожин обвини редовната руска армия в тактическа грешка в Бахмут

Пригожин обвини редовната руска армия в тактическа грешка в Бахмут

Заради отстъпление с 570 метра фланговете на "Вагнер" са останали открити

Но ако например командирът на рота от специалните сили загине, той може да бъде заменен само от офицер от същата военна специалност. А обучението му изисква поне четири години военно училище и след това още две или три години служба, за да натрупа съответния опит.

Освен това в структурата на руските въоръжени сили по правило се обучават само офицери в синхронно взаимодействие с другите видове въоръжени сили, особено с артилерията.

Британското разузнаване: Изтеглилата се руска армия се нуждае от сериозно преоборудване
Обновена

Британското разузнаване: Изтеглилата се руска армия се нуждае от сериозно преоборудване

Американски експерти очакват щурм срещу Славянск

Ако тези задачи се възложат на необучени или неопитни командири в ситуация на силен стрес, това може да доведе до липса на координация и увеличаване на жертвите.