"Моето впечатление е, че Европейският съюз е Югославия през 80-те години. Европейският съюз се нуждае от повече суверенитет срещу национализма в отговор на дясното крило и популизма, където групи държави имат различно виждане", заяви депутатът от Социалдемократическата партия на Германия (СДП) и докладчик на Бундестага за Югоизточна Европа Йосип Юратович на дискусия "Европейската интеграция на Сърбия 2016-2020: Колко напредък постигнахме към членството в ЕС" в Белград, организирана от фондация "Фридрих Еберт" и портала на Европейските Западни Балкани, съобщава European Western Balkans.

Коментирайки отношенията ЕС-Западни Балкани, Юратович обясни, че трябва да има визия какво иска Европейският съюз и какво точно искат Западните Балкани от ЕС.

"Силен Европейски съюз се нуждае от Западните Балкани, като задния двор на ЕС, където всеки се скита свободно. Уредената ситуация в Западните Балкани означава уредената ситуация в ЕС", обяснява докладчикът и допълва, че само регионалното сътрудничество има перспектива за региона.

На въпрос дали от Брюксел и Берлин духат нови ветрове, които поставят Западните Балкани на високо място в дневния ред на ЕС, Юратович отговаря, че това е регион, в който политическите елити са направили плурализъм без демокрация и където силните имат споделена власт, само за факта че не гледат очи в очи.

"Без подходящи отношения в региона социалната политика няма перспектива. Знаехме, че единствената перспектива, ако искаме да защитим правата на работниците, е икономическото сътрудничество и икономическото пространство. CEFTA не работи, което е предпоставка за присъединяване към ЕС. Не виждам как ще работи Малкия Шенген. Целият регион не е в преговори, а в изпълнение на условията за присъединяване към ЕС и процес на създаване на функционални държави", отговаря Юратович.

Той допълва, че Берлинският процес досега не е донесъл много за региона и смята, че проблемът е, че по време на срещите на върха в рамките на процеса се постига съгласие по определени въпроси, но в отделните страни всички все още правят "своето си собствено нещо".

"Не вярвам, че нещо ще се промени, докато не се променят военните структури в региона. Ново поколение трябва да дойде с ясно заявена цел, която ще изгради бъдещето", обяснява Юратович.

Новият състав на Европейската комисия подчертава, че остава абсолютно ангажиран да продължи разширяването и в тази връзка изпрати окуражаващо послание до страните от Западните Балкани. Остава обаче въпросът дали това е послание от всички държави и дали ново предложение за методология за разширяване може да осигури подкрепа за страни, които все още не са започнали преговори за присъединяване.

Брюксел предлага нови правила за разширяването на Европейския съюз

Брюксел предлага нови правила за разширяването на Европейския съюз

Комисията предлага по-надежден, динамичен, предвидим и политически процес на присъединяване към ЕС

"Франция, Холандия и Дания имат свои вътрешни проблеми, а ЕС има неуредени отношения между своите членове, което на практика превръща Европа в "две скорости" и отвлича вниманието от разширяването. Поради блокадата на преговорите демократичните структури не могат да започнат с инициативите и работата си. Отварянето на процеса е шанс за демократичните сили", казва Юратович и добавя, че "ние, демократите трябва да подкрепим солидарността на демократичните институции. Бъдещето на Европа не може да бъде оставено на служители в Брюксел. Необходима е политическа воля."

"Много е важно да се създадат функционални институции, за да се привлекат инвестиции и да се създаде климат за предприемачите. Мини Шенген заобикаля споразумението CEFTA, защото CEFTA не работи. Политическите структури работят за контрабандисти и престъпници, като например случая на блокиране на Косово за влизане в Интерпол, както и когато Косово налага 100% мито върху стоки от Сърбия и БиХ. Работниците трябва да се изправят и да се бунтуват срещу ниските заплати и да повдигат въпроси за своето бъдеще", коментира Юратович и допълва, че германската социална система се срива, без работната сила от Западните Балкани.

САЩ има визия за Балканите, а Русия и нейни агенти "злонамерено" пречат

САЩ има визия за Балканите, а Русия и нейни агенти "злонамерено" пречат

САЩ са готови да посочват още корумпирани лица в България