Сърбия - единствената страна в Европа, която отказа да санкционира Русия за нахлуването ѝ в Украйна, се е съгласила да достави оръжия на Киев или вече ги е изпратила. Това разкрива секретен документ на Пентагона, цитиран от "Ройтерс".

Материалът - обобщение на отговорите на европейските правителства на исканията на Украйна за военно обучение и "смъртоносна помощ" или оръжия, беше сред десетките класифицирани документи, които изтекоха в интернет пространството през последните седмици.

Озаглавен "Европа: Отговор на продължаващия конфликт между Русия и Украйна", документът под формата на диаграма изброява "оценените позиции" на 38 европейски правителства в отговор на исканията на Украйна за военна помощ.

Графиката показва, че Сърбия е отказала да предостави обучение на украинските сили, но се е ангажирала да изпрати смъртоносна помощ или вече е предоставила такава. Освен това се посочва, че Белград има политическа воля и военна способност да доставя оръжие на Украйна в бъдеще.

Документът е маркиран с гриф "Секретно" и NOFORN, което забранява разпространението му на чужди разузнавателни служби и военни. Той е с дата 2 март и носи печата на кабинета на Обединените началник-щабове.

Вучич отсече: Сърбия не продава оръжие на Украйна и Русия

Вучич отсече: Сърбия не продава оръжие на Украйна и Русия

След като Москва поиска обяснения за появили се информации

Правителството на Александър Вучич изповяда неутралитет във войната в Украйна въпреки дълбоките исторически, икономически и културни връзки на страната с Русия.

"Ако този документ е верен, то той или показва двуличието на Вучич по отношение на Русия, или че той е подложен на огромен натиск от Вашингтон да достави оръжия на Украйна", заяви Януш Бугайски, експерт по Източна Европа от Института за външна политика Jamestown Foundation.

Министерството на правосъдието на САЩ разследва изтичането на информация, а Пентагонът извършва оценка на щетите, нанесени на националната сигурност на страната.

Вучич се оправдава, че Сърбия не контролира реекспорта си на оръжия за Украйна

Вучич се оправдава, че Сърбия не контролира реекспорта си на оръжия за Украйна

А продажбата на оръжия е важна за Сърбия, така се изхранвали хората в страната

Графиката на Пентагона разделя отговорите на исканията на Украйна за помощ в четири категории: държави, които са се ангажирали да предоставят обучение и смъртоносна помощ; държави, които вече са предоставили обучение, смъртоносна помощ или и двете; страни с военна способност и политическа воля "да осигурят бъдеща смъртоносна помощ".

Австрия и Малта са единствените две държави, маркирани с "Не" и в четирите категории.

Вучич: Сърбия няма намерение да наложи никакви санкции срещу Русия

Вучич: Сърбия няма намерение да наложи никакви санкции срещу Русия

Надява се на редовни газови доставки на добри цени

Разкриването на диаграмата идва малко повече от месец след публикуването на документи в проруски канал в "Телеграм", за които се твърди, че показват доставката от сръбски производител на оръжия на 122-милиметрови ракети земя-земя "Град" за Киев през ноември.

През март Москва съобщи, че е поискала от Белград официално обяснение за предполагаемите доставки.

Сръбският оръжеен производител Krusik Corp. отрече да е доставял ракети или друго оръжие на Украйна, а самият Вучич нарече обвиненията "отявлена лъжа".

"Не сме изнасяли никакви оръжия или боеприпаси за Русия или Украйна", увери той по време на посещение в Катар на 5 март.

От началото на войната през февруари миналата година Вучич се опитва да балансира близките връзки с Москва с целта си за присъединяване към Европейския съюз.

Сърбия е единствената измежду 44-те европейски държави, която се въздържа да наложи санкции на Русия.