Заместник-началникът на руската гвардия в самопровъзгласилата се и анексирана от Русия Донецка народна република (ДНР) Александър Ходаковски заяви, че въоръжените сили на Украйна за първи път са започнали да използват германски танкове "Леопард", цитира думите му Руската служба на Би Би Си. .

"Ситуацията в района на Новодонецкое и вляво към Велика Новоселовка е сложна - противникът, открил слабите ни места, увеличава усилията си. За първи път в нашия тактически район бяха забелязани "Леопарди". Както очаквах вчера - усещайки миризмата на успеха, врагът ще хвърли допълнителни сили в битката. Само в района на Новодонецк са регистрирани до 30 единици бронирана техника", написа Ходаковски в своя телеграм канал.

По-рано той заяви, че украинските сили са преминали в настъпление в посока Золотая Нива - Новодонецкое и че засега успяват.

"Въздушното разузнаване записа движението на до тридесет бронирани машини в тактическата зона, но поради ограничените възможности не можаха да установят точката на "пробив". В резултат на това ударната група, която сега атакува Новодонецкое, достигна линията на нападение почти незабелязана. Традиционно, след като заглушаваше комуникациите, врагът успя да ни постави в сложно положение. Ситуацията се развива", пише Ходаковски.

Русия: Украйна започна контранастъплението

Русия: Украйна започна контранастъплението

Киев не коментира новината

Руският телеграм канал "Рибар", който се счита за близък до Министерството на отбраната на страната, потвърди загубата на село Новодонецкое на южния фронт от руската армия.

"На изток от Времевиевския рид бронетанковата група на Въоръжените сили на Украйна успя да изтласка руските войски от село Новодонецкое", пише Рибар.

Авторите на канала твърдят, че украинската армия за първи път е използвала германски танкове "Леопард" в тази атака и сега в Новодонецкое има два от тези танкове и пет други бронирани машини.

Село Новодонецкое се намира на 20 км източно от Угледар и на 60 км югоизточно от Донецк.

Започна ли украинското контранастъпление?

Започна ли украинското контранастъпление?

Обзор на последните развития