Новоизбраният президент на Чад, Махамат Идрис Деби, положи клетва в четвъртък, наследявайки покойния си баща след три години като временен военен лидер на страната. Деби завзе властта през 2021 г., след като бунтовници убиха баща му, дългогодишния президент Идрис Деби, докато посещаваше войски в северната част на страната., предава Ройтерс.

Махамат Деби, който спечели 61% от гласовете в изборите на 6 май, е изправен пред обвинения в измама от загубилите кандидати, включително останалия втори Суксес Масра. Масра, който получи 18,54% от гласовете и беше министър-председател при Деби, подаде оставка след потвърждаването на резултатите миналата седмица.

Преди изборите някои опозиционни партии и граждански групи призоваха за бойкот, твърдейки, че Деби и неговите съюзници контролират основните институции на властта. В своята реч след полагането на клетва, Деби изрази уважение към тези, които не са го подкрепили, и обеща 70% от правителствения бюджет да бъде изразходван за социални помощи.

Чад, богата на петрол, но една от най-бедните страни в Африка, беше първата от шестте водени от военни хунти държави в Западна и Централна Африка, която проведе избори след поредица от преврати през последните четири години. Повече от 40% от населението на Чад живее под прага на бедността, като крайната бедност се е увеличила през последните години според Световната банка.

Допълнителен натиск върху ресурсите на страната оказва пристигането на над половин милион бежанци от съседен Судан, бягащи от гражданската война, избухнала през април 2023 г.

Стотици хора се събраха пред Двореца на изкуствата и културата в столицата Нджамена за церемонията по полагане на клетва.

На събитието присъстваха няколко африкански лидери, включително председателят на Африканския съюз, президентът на Мавритания Мохамед Улд Шейх Ай-Газуани, лидерът на хунтата в Габон Брис Олигуи Нгуема и временният министър-председател на Нигер, който също е под военно управление след преврат миналата година.

Путин се среща с лидера на хунтата в Чад

Путин се среща с лидера на хунтата в Чад

Русия се опитва да ограничи влиянието на Франция, бившата колониална сила в Западна Африка и Сахел