Украйна тази нощ е унищожила две ракети Х-59, но противовъздушната отбрана на страната е изпуснала "Искандер". Въздушната атака руската армия проведе в нощта на втората годишнина от своята инвазия, когато на територията на Европа отново се разгърна война.

Общо руснаците удариха Украйна през изминалата нощ с две балистични ракети "Искандер-М", три управляеми авиационни ракети Х-59 и 12 ударни дрона тип "Шахед".

Двете ракети Х-59 и 12-те дрона са свалени над Кировоградска, Одеска и Николаевска област, отбелязват от въоръжените сили на Украйна. Безпилотните летателни апарати са изпратени от акваторията на Черно море и със сложно маневриране са се устремили към централните региони на страната.

Военновъздушните сили на Украйна съобщават, че един от свалените дронове в Одеса е паднал в жилищен квартал на Одеса и е предизвикал разрушения и пожар. Един частен дом е унищожен напълно, като един човек е загинал, а трима други, всичките жени, са приети за лечение в болница.

Авиационните ракети Х-59 са изстреляни от акваторията на Азовско море от самолети на тактическата авиация. Свалени са над Кировограска и Николаевска област.

Военновъздушните сили не съобщават никакви подробности за това къде е паднала или ударила ракетата "Искандер", пропусната от ПВО-то.

В сутрешната си сводка Генералният щаб на Украйна докладва за 84 бойни сблъсъка за изминалото денонощие. Засегнати са над 110 населени места от Черниговска, Сумска, Харковска, Луганска, Донецка, Запорожка, Днепропетровска, Херсонска и Николаевска области.

В сводката не се съобщава за съществени промени в линията на фронта, нито за особено съсредоточаване на руските атаки и офанзива в определено направление. В Лиманското направление Украйна е отблъснала 2 атаки в района на Терн, Донецк. В Бахмутско направление силите за отбрана отблъснаха 9 атаки на врага в районите Богдановка и Ивановски, Донецка област. В Авдиевското направление атаките са били 9 в района на Ласточкине, Северно и Първомайско. В Маринско направление отбраната на Украйна продължава да задържа врага край Георгиевка, Победа и Новомихайловка - там руснаците 44 пъти са се опитвали да пробият защитата. В Запорожско направление са отблъснати 8 атаки край Работино.

Също така през изминалото денонощие руската армия е извършила и 8 неуспешни атаки на левия бряг на Днепър.