Атака с дрон срещу рохинги, бягащи от Мианмар, уби десетки хора, включително семейства с деца, казаха няколко свидетели, цитирани от "Ройтерс".

Четирима свидетели, активисти и дипломат описаха атаки с дронове в понеделник, които убиха семейства, чакащи да преминат границата със съседен Бангладеш.

Жена в напреднала бременност и нейната 2-годишна дъщеря бяха сред жертвите на атаката, най-смъртоносното известно нападение срещу цивилни в щата Ракхайн през последните седмици на битки между войските на хунтата и бунтовниците.

Трима от свидетелите казаха пред "Ройтерс" в петък, че армията на Аракан е отговорна, твърдения, които групата отхвърли. Милицията и армията на Мианмар взаимно се обвиняват. "Ройтерс" не можа да потвърди колко души са загинали при атаката или независимо да установи отговорността.

Видеоклипове, публикувани в социалните медии, показват купища тела, разпръснати по калната земя, техните куфари и раници, разпръснати около тях. Трима оцелели казаха, че повече от 200 души са загинали, докато свидетел на последствията каза, че е видял най-малко 70 тела.

"Ройтерс" потвърди местоположението показано на видеоклиповете точно до крайбрежния мианмарски град Маунгдо, но не успя да потвърди независимо датата, на която са заснети.

Един свидетел, 35-годишният Мохамед Елеяс, каза, че бременната му съпруга и 2-годишната му дъщеря са били ранени при атаката и по-късно са починали. Той стоял с тях на брега, когато дронове атакували тълпите, каза Елеяс пред "Ройтерс" от бежански лагер в Бангладеш.

"Чух оглушителния звук на обстрел многократно", каза той. Елеяс каза, че е легнал на земята, за да се защити, и когато станал, видял жена си и дъщеря си критично ранени и много от другите му роднини мъртви.

Втори свидетел, 28-годишният Шамсуддин, каза, че е оцелял със съпругата си и новородения си син. Говорейки също от бежански лагер в Бангладеш, той каза, че след нападението мнозина са лежали мъртви и "някои хора са крещяли от болката от нараняванията си".

САЩ обвиняват Мианмар в геноцид срещу рохингите

САЩ обвиняват Мианмар в геноцид срещу рохингите

Мюсюлманското малцинство е преследвано от хунтата

В понеделник лодки превозващи бягащи рохинги, членове на предимно мюсюлманско малцинство, които са изправени пред изключително преследване в Мианмар, също потънаха в река Наф, която разделя двете страни , убивайки още десетки, според двама свидетели и медии в Бангладеш.

Лекари без граници заявиха в изявление, че хуманитарната организация е лекувала 39 души, преминали от Мианмар в Бангладеш от събота насам за наранявания, свързани с насилие, включително наранявания от минометен снаряд и огнестрелни рани. Пациенти описват, че са видели бомбардирани хора, докато се опитват да намерят лодки, за да прекосят реката, се казва в изявлението.

Говорител на Върховния комисариат на ООН за бежанците каза, че агенцията е "наясно със смъртта на бежанци от преобръщането на две лодки в Бенгалския залив" и е чула съобщения за смъртни случаи на цивилни в Маунгдо, но не може да потвърди. числа или обстоятелства.

Рохингите отдавна са били преследвани в Мианмар с преобладаващо будистко население. Повече от 730 000 от тях избягаха от страната през 2017 г. след водени от военните репресии, за които ООН каза, че са извършени с намерение за геноцид.

Мианмар е в смут, откакто военните завзеха властта от демократично избрано правителство през 2021 г. и масовите протести прераснаха в широкоразпространена въоръжена битка.

Рохингите напускат Ракхайн от седмици, тъй като армията на Аракан, една от многото въоръжени групировки, които се бият, постигна огромни успехи на север, където живее голямо население от мюсюлмани.

Бунтовниците плениха висши офицери на хунтата в Мианмар

Бунтовниците плениха висши офицери на хунтата в Мианмар

Военните загубиха големия регионален център Лашио