Полският президент Анджей Дуда отхвърля твърдението на бившия шеф на германското външно разузнаване Август Ханинг, че се е договорил с украинския си колега Володимир Зеленски да взривят газопроводите "Северен поток" и "Северен поток 2".

Това заявява той в интервю за "Република".

"Изявленията на бившия ръководител на германското външно разузнаване относно бомбардирането на газопроводите "Северен поток" и "Северен поток 2" са абсурдни от политическа гледна точка", каза Дуда.

Дуда допуска, че "може би трябва да търсим някаква игра, може би съвместно с руснаците".

За никого не е тайна, че газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2" са в полза на германско-руските интереси. Нека никой не казва, че това е енергийна сигурност за Европа - напротив, това е опасност. Всеки, който познава газовия енергиен пазар, знае това много добре, каза той. 

Германците имаха полза, защото заобикаляйки страните от Централна и Източна Европа, доставките щяха да отиват от Русия директно в Германия, на атрактивни цени. Това беше съвместен руско-германски проект в ущърб на Централна Европа, в ущърб на енергийната сигурност и както виждате - не само на енергийната сигурност, настоя той. 

Полша отрече всякакво участие във взривяването на "Северен поток"

Полша отрече всякакво участие във взривяването на "Северен поток"

Варшава отрича да е била в сговор с украинските власти

Припомняме, че през август Полша отрече всякакво участие във взривяването на "Северен поток". 

Предположенията, че украинските власти, подкрепяни от Полша, стоят зад планирането и извършването на саботажната атака срещу газопроводите "Северен поток" през 2022 г., са безпочвени, каза помощникът на полския президент.

"Това са напълно безпочвени инсинуации", каза Миешко Павлак, ръководител на бюрото за международна политика в кабинета на президента Анджей Дуда, попитан за твърденията на телевизионния оператор Polsat.

Павлак каза, че Ханинг е бил на служба, когато Герхард Шрьодер е бил германски канцлер и са се появили тръбите на Северен поток 1 и "като ръководител на разузнаването определено е изиграл срамна и важна роля в инвестицията".

Русия се жалва от пропуски на Германия по разследването за "Северен поток"

Русия се жалва от пропуски на Германия по разследването за "Северен поток"

Според Москва германското разследване ще бъде прекратено, без да се установят отговорните

Германските медии съобщиха, че германската прокуратура е идентифицирала украински инструктор по гмуркане като ключов заподозрян за саботажа на "Северен поток" и е издала заповед за арестуването му в Полша.

Полша е получила заповедта, но заподозреният е напуснал страната, тъй като Германия не е включила името му в база данни с издирвани лица, казаха полските прокурори пред "Ройтерс".

"До всички инициатори и покровители на "Северен поток" 1 и 2. Единственото нещо, което трябва да направите днес за това, е да се извините и да мълчите", написа полският премиер Доналд Туск в платформата X.

Туск не отговори директно на обвиненията за полско участие.

Wall Street Journal съобщи, че частни бизнесмени са финансирали саботажа на Северен поток, ръководен от висш генерал в Украйна. Украйна отрича всякакво участие.

Газопроводът до Германия под Балтийско море беше основният маршрут за руски газови потоци преди инвазията на Кремъл в Украйна.

Германия иска арест на украински водолаз за взривовете на "Северен поток"
Обновена

Германия иска арест на украински водолаз за взривовете на "Северен поток"

Още двама души, включително една жена са заподозрени