Главната прокуратура на Германия издаде заповед за арест на украински инструктор по гмуркане, заподозрян в участие във взривовете на газопроводите "Северен поток" и "Северен поток 2". Това съобщава вестник Süddeutsche Zeitung, позовавайки се на съвместно разследване с телевизионния канал ARD и вестник Die Zeit.

Според изданието, става дума за гражданин на Украйна, служител на училище за гмуркане Володимир Ц. Напоследък, както отбелязва вестникът, той е живял в Полша. Според съобщенията той вече се е укрил.

Германската прокуратура, както посочва изданието, подозира още двама украински инструктори по гмуркане в участие във взривяването на "Северен поток", включително една жена. Смята се, че и тримата може да са били част от екипажа на ветроходната яхта "Андромеда", която е във фокуса на германското разследване.

Русия препоръча на Полша да сподели какво знае за атентатите в "Северен поток"

Русия препоръча на Полша да сподели какво знае за атентатите в "Северен поток"

След изявление на Сикорски, който каза, че САЩ ще унищожат руските позиции в Украйна, ако Руската федерация използва ядрено оръжие.

Германски официални лица не са потвърдили информацията, но говорител на главния прокурор на Полша каза пред Би Би Си, че Германия наистина е издала европейска заповед за арест на мъжа.

Когато полската полиция пристигна в дома му край Варшава, той не беше там, той е напуснал страната и се е върнал в Украйна, е казал източник на Би Би Си.

Както посочва кореспондентът на Би Би Си в Берлин Деймиън Макгинес, ако неотдавнашните съобщения, че група украински водолази са взривили тръбопроводите, са верни, това все още не отговаря на по-важния въпрос кой е поръчал атаката. Има много хипотези, но в публичното пространство все още няма доказателства, които да свързват това с украинската или руската държава.

Джефри Сакс обвинява САЩ за взривяването на "Северен поток"

Джефри Сакс обвинява САЩ за взривяването на "Северен поток"

В интервю за Тъкър Карлсън, политологът твърди, че няколко пъти Вашингтон се е заканвал да го направи, преди да се случи

Тъй като експлозиите са станали в изключителната икономическа зона на Швеция и Дания, двете страни разследват заедно с Германия. Приключването на шведското разследване няма да се отрази по никакъв начин на разследването в Германия, съобщават медиите.

Три теча в "Северен поток 1" и "Северен поток 2" бяха открити в рамките на няколко часа на 26 септември 2022 г. Първият от тях беше засечен на "Северен поток 2" близо до датския остров Борнхолм. Тогава бяха регистрирани две изтичания на Северен поток. Датската енергийна агенция съобщи, че голямо количество газ е навлязло в морето. По-късно шведски сеизмолози съобщиха, че са регистрирали две експлозии по трасетата на тръбопровода. Няколко дни по-късно шведската брегова охрана откри и четвърти теч по съоръженията.

Съединените щати и НАТО нарекоха атаките срещу газопроводите от септември 2022 г. "акт на саботаж". От своя страна Москва обвини Запада и призова Съвета за сигурност на ООН да проведе независимо разследване. Нито една от страните не е предоставила доказателства за твърденията си.

В началото на март миналата година няколко западни вестника съобщиха, че определена "проукраинска групировка" може да е замесена в експлозията на газопровода. Според медиите НАТО се е стремял да не допусне тази информация да стане публична, тъй като това би довело до изостряне на отношенията между Украйна и Германия.

Дания също прекрати разследването за "Северен поток"

Дания също прекрати разследването за "Северен поток"

Само Германия продължава действията по случая