Главната прокуратура на Германия издаде вчера заповед за арест на украински инструктор по гмуркане, заподозрян в участие във взривовете на газопроводите "Северен поток" и "Северен поток 2". Това се случи близо две години след като през септември 2022 г. тръбопроводът, пренасящ руски газ до Германия през Балтийско море, беше повреден с поредица от експлозии в шведски и датски води. Саботажът нагнети и без това изострените до крайност отношения между Руската федерация и западните съюзници и НАТО, а Украйна винаги е отричала съпричастност

"Уолстрийт Джърнъл" (WSJ) публикува днес подробно разследване за това как Украйна се e подготвила за саботажа на "Северен поток". Вестникът разговаря с четирима високопоставени служители на украинската отбрана и сигурност, които или са участвали в заговора, или са имали достъп до пряка информация за него.

Всички те са убедени, че тръбопроводите са законна цел в отбранителната война на Украйна срещу Русия.

Според изданието, идеята за извършване на саботаж на газопроводите се e родила сред няколко високопоставени украински военни и бизнесмени "подтикнати от алкохол и патриотичен плам" през май 2022 г., месеци след нахлуването на руската армия в Украйна. Бизнесмените се съгласили да финансират операцията. Според участвали в нея, цената й е била около 300 000 долара. 

Мисията е била ръководена от генерал с опит в специалните операции, чието име не се посочва. По това време той е бил подчинен на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни.

Путин: Взривовете в "Северен поток" са умишлени, зад тях стои чужда държава

Путин: Взривовете в "Северен поток" са умишлени, зад тях стои чужда държава

Поредни обвинения от Москва срещу Запада

Владимир Зеленски първоначално е одобрил плана (изданието подчертава, че всички договорености са постигнати устно). Въпреки това, след като Нидерландското военно разузнаване засякло такъв план, то е предало тези данни на ЦРУ. ЦРУ е поискало от Зеленски да отмени операцията, който на свой ред наредил на Залужни. Който обаче пренебрегнал тази заповед, а първоначалният план за операция беше променен.

В коментар за WSJ Залужни каза, че не знае нищо за операцията. В същото време вестникът отбелязва, че след като Залужни е отстранен от поста главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна, той беше назначен за посланик във Великобритания, което му дава имунитет от съдебно преследване.

WP: Украински полковник организирал взривовете на „Северен поток“

WP: Украински полковник организирал взривовете на „Северен поток“

Роман Червински, бивш командир на спецподразделение на ВСУ сега е в ареста в Киев

Генералът, натоварен да командва операцията, подбира украински офицери за специални операции с опит в организирането на високорискови тайни мисии срещу Русия, за да помогнат за координирането на атаката.

Един от тях е Роман Червински, награждаван полковник, който преди това е служил в главната служба за сигурност и разузнаване на Украйна, СБУ.

В момента Червински е съден в Украйна по неясни обвинения. След повече от година в ареста, през юли месец той е освободен под гаранция, но отказа да коментира случая "Северен поток" - не е упълномощен да говори за него.

Според запознати със заговора, Червински и саботажният екип първоначално са проучили по-стар и сложен план за взривяване на тръбопровода, изготвен от украинското разузнаване и западни експерти, още след като Русия за първи път нахлу в Украйна през 2014 г. 

За извършване на операцията по взривяването на газопровода е използвана развлекателната яхта "Андромеда". На борда на платноходката е имало шестима души в комбинация от опитни активни войници и цивилни с морски опит, включително и 30-годишна жена, която е трябвало да създаде камуфлажа, че събралите се са група приятели, които отиват на развлекателен круиз.

Свидетели от други яхти, акостирали в Сандхамн, са отбелязали, че "Андромеда" е била единствената лодка с малък украински флаг, издигнат на мачтата.

Германия разследва "Северен поток 2" за издаване на държавна тайна

Германия разследва "Северен поток 2" за издаване на държавна тайна

Министерството на отбраната смята, че е нарушена директна абсолютна забрана за предаване на информация

"Винаги се смея, когато чета медийни спекулации за някаква огромна операция, включваща тайни служби, подводници, дронове и сателити", казва един офицер, който е участвал в заговора. "Цялото нещо се роди от една нощ на тежко пиене и желязната решителност на шепа хора, които имаха смелостта да рискуват живота си за страната си."

Четиримата водолази са се гмурнали по двойки, твърдят запознати с германското разследване. Те са използвали мощен експлозив, известен като HMX, който е свързан към детонатори, контролирани от таймер.

Няколко дни след експлозиите на газопровода, ЦРУ предава сигнал от нидерландското военно разузнаване на германските тайни служби. Той предоставя подробности за атаката, включително вида на използваната лодка и възможния маршрут, по който екипажът ще поеме.

Освен това саботьорите забравили да измият яхтата, което позволило на германските следователи да открият следи от експлозиви, пръстови отпечатъци и ДНК проби на членове на екипажа. 

Германски депутат пред ТАСС:  Берлин мълчи за експлозиите в "Северен поток"

Германски депутат пред ТАСС: Берлин мълчи за експлозиите в "Северен поток"

Смята се, че САЩ стоят зад саботажа, твърди Щефен Котре от "Алтернатива за Германия"

Въпреки че германското разследване не свързва директно президента Зеленски с тайната операция, констатациите могат да влошат отношенията между Киев и Берлин, който предоставя голяма част от финансирането и военното оборудване на Украйна, на второ място след САЩ.

"Атака от такъв мащаб е достатъчна причина да се задейства клаузата за колективна отбрана на НАТО, но критичната ни инфраструктура беше взривена от страна, която подкрепяме с огромни доставки на оръжия и милиарди в брой", казва високопоставен германски служител

Путин публично обвини САЩ за атаките. Високопоставен руски дипломат в Берлин повтори това твърдение и каза, че резултатите от германското разследване са "приказки, достойни за Братя Грим".

Германия иска арест на украински водолаз за взривовете на "Северен поток"
Обновена

Германия иска арест на украински водолаз за взривовете на "Северен поток"

Още двама души, включително една жена са заподозрени

През юни федералният прокурор на Германия тихомълком издаде първата заповед за арест по делото на украински инструктор по гмуркане за предполагаемото му участие в саботажа.

Германското разследване сега се фокусира върху Залужни и неговите помощници, казват хора, запознати с разследването, въпреки че нямат доказателства, които да могат да бъдат представени в съда.

В резултат на атаката, която отне три от четирите тръбопровода, образуващи "Северен Поток", цените на енергията скочиха. Германия и други нации се бориха да национализират енергийните компании, които обработваха руски газ, но се сринаха след разрушаването на тръбопроводите. Дори днес Германия плаща около 1 милион долара дневно за наемане на плаващи терминали за втечнен природен газ или LNG, които само частично заменят руския газ от "Северен поток".

Подоляк отрече участието на Украйна във взривяването на "Северен поток"

Подоляк отрече участието на Украйна във взривяването на "Северен поток"

След като по-рано "Уолстрийт Джърнал" съобщи, че висши украински служители са замесени в случилото се