Взривовете на трите тръби от газопроводите "Северен поток" и "Северен поток-2" през септември 2022 г. е операция, координирана от бившия командир на едно от подразделенията на Силите за специални операции на ВСУ полковник Роман Червински. Това пише Washington Post, позовавайки се на украински и европейски официални лица в условия на анонимност.

Според WP 48-годишният полковник е отговарял за логистиката и организацията на групата от шестима души, които са наели яхта под чуждо име и са използвали оборудване за дълбоководно гмуркане, за да поставят взривни устройства на газопроводите.

На 26 септември 2022 г. три експлозии предизвикаха огромни течове по газопроводите "Северен поток" и "Северен поток 2", които свързват Русия и Германия под Балтийско море. В резултат на саботажа само една от четирите тръби на газопроводите остава в действащо състояние.

Германски медии: Следите на взрива на "Северен поток" водят към Украйна

Германски медии: Следите на взрива на "Северен поток" водят към Украйна

Тази информация е била предоставена на германските издания от тайните служби.

Червински не е действал сам и не е ръководил самостоятелно планирането на операцията, твърдят запознати с ролята му. Офицерът е получавал заповеди от високопоставени украински служители, които в крайна сметка са докладвали на главнокомандващия на украинските въоръжени сили Валерий Залужни.

Червински отрича участието си в операция по саботаж на газопроводите. "Всички спекулации за моето участие в атаката срещу Северните потоци се разпространяват от руската пропаганда без никакво основание", каза Червински в писмено изявление, изпратено от адвоката му до Washington Post и Der Spiegel.

Червински е задържан в следствения арест в Киев по обвинения в злоупотреба с власт, по време на операция за убеждаването на руски пилот да дезертира в Украйна през юли 2022 г. Червински беше арестуван през април тази година. Според властите той е действал без разрешение, а вследствие на операцията е изтекла чувствителна информация за координатите на украинско летище, направила възможна руска ракетна атака, при която загина войник и бяха ранени други 17.

Ролята на Червински, описвана от Washington Post, при взривовете на "Северен поток" противоречи на публичните изявления на президента Володимир Зеленски, че Украйна не е участвала в саботажа и илюстрира сложната динамика и вътрешните съперничества на правителството по време на войната в Киев, в което разузнаването и военното ръководство често са в противоречие с политическото ръководство на страната.

ЦРУ предупредило Украйна за "Северен поток"

ЦРУ предупредило Украйна за "Северен поток"

Генерал Валерий Залужни ръководил операцията срещу газопровода

В разследването на взривовете на газопроводите се чуха различни обвинения.

Украйна и Полша обвиниха Русия, Москва отхвърли обвиненията и заяви, че Великобритания е извършила саботажа - обвинения, които Лондон също отхвърли.

Взривовете станаха в икономическите зони на Швеция и Дания, като и според двете страни те са били умишлени. Все още обаче не е установено кой е извършителят. Официалното разследване се води от Германия, Дания и Швеция.

Русия: Година по-късно не е ясно кой взриви "Северен поток"

Русия: Година по-късно не е ясно кой взриви "Северен поток"

Обвини Запада, че отвлича вниманието