Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк отрече участието на страната си в експлозиите, които повредиха газопровода "Северен поток 2", и вместо това посочи с пръст Русия в коментар за "Ройтерс" в четвъртък.

"Подобен акт може да бъде извършен само с обширни технически и финансови ресурси ... и кой притежаваше всичко това по време на бомбардировката? Само Русия", каза Подоляк като част от писмените си коментари.

Полската прокуратура заяви в сряда, че Полша е получила европейска заповед за арест, издадена от Берлин във връзка с нападението, но заподозреният, украинец на име Володимир С., вече е напуснал Полша.

По-рано "Уолстрийт Джърнал" съобщи, че висши украински служители са замесени в случилото се.

"Украйна няма нищо общо с експлозиите на "Северен поток", каза Подоляк, добавяйки, че Украйна не е спечелила никакво стратегическо или тактическо предимство от взривовете.

Няколко чашки в повече и няколко смели сърца – историята на взривовете на „Северен поток“

Няколко чашки в повече и няколко смели сърца – историята на взривовете на „Северен поток“

Според WSJ Зеленски първо одобрил, но след искане на ЦРУ отменил акцията

Многомилиардните тръбопроводи Северен поток 1 и 2, транспортиращи газ под Балтийско море, бяха разкъсани от поредица от експлозии през септември 2022 г., седем месеца след като Русия започна пълномащабно нахлуване в Украйна.

Русия отдавна обвинява Съединените щати, Великобритания и Украйна за взривовете, които до голяма степен отрязаха руския газ от доходоносния европейски пазар. Тези страни отрекоха да са замесени.

Германия, Дания и Швеция започнаха разследвания на инцидента и шведите откриха следи от експлозиви върху няколко предмета, открити от мястото на експлозията, което потвърждава, че взривовете са били умишлени действия.