Предположенията, че украинските власти, подкрепяни от Полша, стоят зад планирането и извършването на саботажната атака срещу газопроводите "Северен поток" през 2022 г., са безпочвени, каза помощникът на полския президент в неделя, цитиран от Ройтерс.

Бившият шеф на германското разузнаване Аугуст Ханинг каза пред Die Welt тази седмица, че смята, че е имало споразумения между президентите на Полша и Украйна за извършване на атаката.

"Това са напълно безпочвени инсинуации", каза Миешко Павлак, ръководител на бюрото за международна политика в кабинета на президента Анджей Дуда, попитан за твърденията на телевизионния оператор Polsat, предаде полската информационна агенция ПАП.

Павлак каза, че Ханинг е бил на служба, когато Герхард Шрьодер е бил германски канцлер и са се появили тръбите на Северен поток 1 и "като ръководител на разузнаването определено е изиграл срамна и важна роля в инвестицията".

Германските медии съобщиха тази седмица, че германската прокуратура е идентифицирала украински инструктор по гмуркане като ключов заподозрян за саботажа на "Северен поток" и е издала заповед за арестуването му в Полша.

Полша е получила заповедта, но заподозреният е напуснал страната, тъй като Германия не е включила името му в база данни с издирвани лица, казаха полските прокурори пред Ройтерс.

"До всички инициатори и покровители на "Северен поток" 1 и 2. Единственото нещо, което трябва да направите днес за това, е да се извините и да мълчите", написа полският премиер Доналд Туск в платформата X в събота.

Туск не отговори директно на обвиненията за полско участие.

Wall Street Journal съобщи в четвъртък, че частни бизнесмени са финансирали саботажа на Северен поток, ръководен от висш генерал в Украйна. Украйна отрича всякакво участие.

Газопроводът до Германия под Балтийско море беше основният маршрут за руски газови потоци преди инвазията на Кремъл в Украйна.

Подоляк отрече участието на Украйна във взривяването на "Северен поток"

Подоляк отрече участието на Украйна във взривяването на "Северен поток"

След като по-рано "Уолстрийт Джърнал" съобщи, че висши украински служители са замесени в случилото се