За съжаление, трагичните събития по света се развиват и близо до полската граница и аз имам усещането, че човечеството сякаш е забравило за тях. Това заяви полският президент Анджей Дуда в речта си пред Общото събрание на ООН, о време на която остро осъди руските действия.

Пандемията от коронавирус не е спряла войната в Украйна. Повече от 13 хиляди хора загинаха от началото на руската агресия. Една държава завзема територията на друг. Какъв беше отговорът на богатия Север на драмата на украинската нация, бореща се за своята независимост? Отговорът беше изграждането на голям газопровод "Северен поток 2" , който ще пренася руски газ в Западна Европа,припомни той.

Проектът ще доведе до още милиарди приходи за агресора и пълно безразличие към факта, че от този момент Украйна ще се окаже в още по-голяма опасност, заяви Дуда.

Готово е строителството на "Северен поток 2"

Готово е строителството на "Северен поток 2"

Първата линия на газопрода е била завършена в началото на юни

Той не пропусна и събитията в Беларус, където управляващите подлагат на репресии опозицията. По данни, които той изнесе в речта си, повече от 650 души са в затвори в Беларус. Двама от тях - Мария Колесникава и Максим Знак - бяха осъдени на 10 и 11 години затвор.

Това са само няколко имена сред стотици преследвани. Изискваме освобождаването им и очакваме по-голяма солидарност от международната общност. Тези хора искаха да упражнят същото правото да избират своето правителство, което французите, поляците, американците, корейците, австралийците или хората от Аржентина имат, настоя Дуда.

Беларус осъди опозиционерката Мария Колесникова на 11 г. затвор

Беларус осъди опозиционерката Мария Колесникова на 11 г. затвор

Заради участието й в протестите срещу Лукашенко през 2020 г.

Казвам всичко това като лидер на държава, в която почти 150 хиляди беларуси са намерили подслон и работа, включително и хиляди протестиращи.

Но солидарността си има цена. Защото режимите са склонни да се защитават не само срещу собствените си граждани, но и срещу демократичните държави. Отговорът на авторитарния режим в Беларус придоби формата на безпрецедентна хибридна атака по границите на Полша, Латвия и Литва, трите държави от източния фланг на НАТО и Европейския съюз.

Литва, Латвия, Естония и Полша настояват за действия на ООН срещу мигрантите от Беларус

Литва, Латвия, Естония и Полша настояват за действия на ООН срещу мигрантите от Беларус

Лукашенко провежда хибридна атака срещу ЕС

В продължение на много седмици, режимът на Александър Лукашенко принуждава насилствено десетки хиляди отчаяни жители от Близкия изток да пресичат нашата граници в опит да създаде изкуствена "хуманитарна криза", припомни той. Режимът третира имигрантите като пионки в политическа игра и нарушава достойнството и основните им права.