Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че "духът на фашизма" се ширел по улиците на Европа, сравнявайки отношението към неевропейците там с това към евреите през Втората световна война, съобщава "Франс прес".

"Духът на фашизма беснее по улиците на Европа", изтъкна Ердоган в реч, предавана по телевизията след скандала, последвал блокирането на турски министри да агитират в подкрепа на референдума за увеличаването на президентските правомощия в Турция.

Ердоган се нахвърли на Холандия заради геноцида в Сребреница

Ердоган се нахвърли на Холандия заради геноцида в Сребреница

Отношението на Холандия към Турция не било изненадващо

"Евреите бяха третирани по същия начин в миналото", добавил той, имайки предвид преследването на евреите в нацистка Германия, която осъществи систематичен план за изтребването на евреите в Европа.

"Европа върви към удавяне в собствените си страхове", посочи Ердоган, имайки предвид възхода на крайната десница на Стария континент през последните години.

"Туркофобията се увеличава. Ислямофобията се увеличава. Те са дори уплашени от мигрантите, които подслоняват. Те са уплашени от всичко, което не е оттам, те са враждебни към всичко, което не е оттам", коментирал още турският държавен глава.

Блокирането на турски министри от холандските власти през уикенда беше последвано от протести в Ротердам, където местната полиция използва коне и кучета, за да разпръсне протурските протестиращи.

Вчера Ердоган предизвика гняв, обвинявайки холандските сини каски, че не са успели да предотвратят клането на 8 хил. босненски мюсюлмани от босненските сърби.

Днес той отиде по-далеч, обвинявайки Холандия за избиването на над 8 хил. босненски мюсюлмани в Сребреница.

"Те нямат нищо общо с цивилизацията, те нямат нищо общо с модерния свят", изтъкна Ердоган в новата си атака срещу Холандия.

"Те са тези, които избиха над 8000 босненски мюсюлмани... в клането в Сребреница", каза в прав текст турският президент.