Филипинският президент Родриго Дутерте ще оттегли ратификацията на страната си по Римския статут на Международния наказателен съд (МНС) поради атаки на длъжностни лица на ООН и нарушения на надлежния процес от страна на МНС.

Изявлението, което все още не е подписано от Дутерте е връчено на репортери от президентския адвокат Салвадор Паньол, който потвърждава пред "Ройтерс", че документът е автентичен.

В ООН пратиха Родриго Дутерте да ходи на психиатър

В ООН пратиха Родриго Дутерте да ходи на психиатър

Президентът на Филипините се нуждаел от "психиатрична оценка"

Изтеглянето на Филипините се дължи на "неоснователните, безпрецедентни и скандални нападения срещу моята личност (б.р. Дутерте), както и срещу моята администрация" от служители на ООН, а това, което каза той, беше опит на прокурора на МНС да потърси юрисдикция над него " процес и презумпция за невинност", допълва документа Паньол.

През миналия месец МНС започна предварителен преглед, за да установи дали има престъпленията срещу човечеството по време на войната на Дутерте срещу наркотиците и дали МНС е компетентен да поеме делото. През миналата година в Международния наказателен съд е подадена жалба от филипински адвокат.

Филипините привикаха посланика на САЩ да обясни за "заплахата" Дутерте

Филипините привикаха посланика на САЩ да обясни за "заплахата" Дутерте

След доклада на американските специални служби