Правителството на Филипините е привикало посланика на САЩ да даде обяснения за доклад на американското разузнаване, в който филипинският президент Родриго Дутерте е определен като една от заплахите за демокрацията в Югоизточна Азия, съобщава ДПА.

Докладът на американските специални служби беше публикуван на 13 февруари, като за него се появиха информации чак по-рано тази седмица, което накара филипинските власти да нарекат доклада "късоглед и спекулативен".

САЩ обявиха Дутерте за заплаха за демокрацията, Филипините разтревожени

САЩ обявиха Дутерте за заплаха за демокрацията, Филипините разтревожени

Дутерте не бил диктатор, обяви говорителят му

"Демокрацията и правата на човека в много страни от Югоизточна Азия ще останат крехки през 2018 г., тъй като автократичните тенденции в някои режими се задълбочават, а необузданата корупция и шуробаджанащината подкопават демократичните ценности", се подчертава в американския доклад.

В главата от доклада за "регионалните заплахи" Дутерте е изтъкнат заради спорната му кампания срещу наркотиците и обявяването на военно положение в южния регион Минданао.

"Дутерте намекна, че би могъл да суспендира конституцията, да обяви "революционно правителство" и да наложи военно положение в цялата страна", се добавя в доклада.

В доклада също така се споменават репресиите на лидера на Камбоджа Хун Сен в опит да гарантира управлението си след изборите по-късно през годината, кризата с мюсюлманите рохинги в Мианмар и новата конституция на Тайланд, която може да бетонира военната хунта.