Британски и германски изтребители са прехванали руски самолет близо до въздушното пространство на Естония, съобщава руската редакция на BBC.

Западната авиация доста често прехваща руски военни самолети, но това е първата подобна съвместна операция на ВВС на Великобритания и Германия.

Два изтребителя Typhoon прехванаха военнотранспортен самолет-цистерна Ил-78 (според класификацията на НАТО - Midas), който е летял между Санкт Петербург и Калининград. Съобщава се, че руският самолет не е влязъл в контакт с авиодиспечерите в Естония.

След като Ил-78 е бил ескортиран, тайфуните са били отклонени, за да прехванат и Ан-148, който също според съобщенията е прелетял близо до естонското въздушно пространство.

Британски и германски изтребители са изпълнявали планово дежурство във въздушното пространство на страните от НАТО.

Мисията идва на следващия ден след като руски изтребители влязоха в инцидент с разузнавателен дрон на САЩ във въздушното пространство над Черно море, международни води, което повиши рязко напрежението между САЩ и Русия. Дронът е паднал в морето. Двете страни отправиха вече взаимни обвинения за провокация. 

САЩ няма да позволят сваленият дрон да попадне в неподходящи ръце

САЩ няма да позволят сваленият дрон да попадне в неподходящи ръце

До напрежение с Русия доведе инцидентът