Американският държавен секретар Антъни Блинкън заминава за Катар, съобщава АП. Това става седмица, след като Съединените щати отвориха нова страница в политиката си спрямо Афганистан.

Обиколката на Антъни Блинкън цели да изгради общ фронт срещу талибаните.

НАТО: Русия и Китай трябва да противодействат на тероризма в Афганистан

НАТО: Русия и Китай трябва да противодействат на тероризма в Афганистан

Нови предизвикателства пред Алианса

И американският министър на отбраната на Съединените щати - Лойд Остин - заминава за Персийския залив, където ще посети Саудитска Арабия, Катар, Бахрейн и Кувейт.

Двамата висши служители на администрацията са на отделни мисии - но с една цел - да предотвратят екстремизма в Афганистан, провокиран от талибаните.

Освен това дипломатическите пътувания имат за цел да успокоят съюзниците на САЩ в региона, че въпреки решението на президента Джо Байдън да прекрати американското военно присъствие в Афганистан, той продължава да е ангажиран с подкрепа на усилията им.

След срещите си в Катар, Блинкън ще отпътува за Германия.

Междувременно от Министерството на отбраната съобщиха, че по време на посещенията си в Катар, Бахрейн, Кувейт и Саудитска Арабия Лойд Остин ще се срещне с регионалните партньори на САЩ и ще им благодари за сътрудничеството - най-вече за евакуацията на американци и афганистанци", съобщи прессекретарят на Пентагона Джон Кърби.

Обиколките на Блинкън и Остин се организират на фона на остри критики срещу администрацията на Джо Байдън и обвинения в провал в Афганистан.

Посещенията на двамата високопоставени политици в Персийския залив и по-късно в Германия са наричани "благодарствени" в американските медии. Но анализаторите дебело подчертават, че нито Блинкън, нито Остин ще се срещнат с представители на талибаните.