Двама души загинаха и шестима бяха ранени в Южна Унгария близо до сръбската граница в четвъртък, когато кола, превозваща нелегални мигранти, се удари в дърво и се обърна, съобщи унгарската полиция, цитирана от "Ройтерс".

Колата е била с френски номер и е била управлявана от контрабандист, според изявление на полицията, не е спряла за полицейски проверки, а е ускорила преди инцидентът да се случи близо до Кишкунмайса. Полицията не съобщи колко нелегални мигранти е имало в автомобила.

Полицейските данни показват скок в броя на незаконните преминавания на мигранти на южната граница на Унгария със Сърбия през последните месеци, откъдето те се насочват към Словакия или Австрия.

Мигрантите, предимно млади мъже от Близкия изток и Афганистан, пристигат по така наречения Балкански маршрут, влизайки в Унгария от Сърбия въпреки стоманената ограда, която премиерът Виктор Орбан изгради след миграционната криза от 2015 г., която разтърси Европа.

Унгария изтласква мигрантите обратно към Сърбия - която не е в ЕС - но те правят многократни опити да се изкачат или да пресекат оградата и много от тях успяват с помощта на банди контрабандисти, които след това ги превозват на север, предимно до границата със Словакия .

В сряда служебното правителство на Словакия одобри удължаването на временния контрол на границата с Унгария до 3 ноември, тъй като се стреми да ограничи засилената нелегална миграция.

Малката централноевропейска държава въведе граничен контрол на 5 октомври за период от 10 дни, следвайки съседите Полша, Чехия и Австрия, които по-рано затегнаха собствените си граници със Словакия.

Само през септември незаконната миграция към Словакия е била толкова висока, колкото през цялата 2022 г.

Полша и Унгария отхвърлят "диктата" на ЕС за мигрантите

Полша и Унгария отхвърлят "диктата" на ЕС за мигрантите

Двете страни твърдо се противопоставят на подготвяното споразумение