Двамата британски претенденти за мястото на Борис Джонсън като министър-председател обещаха в неделя да се справят с нелегалната имиграция, съобщава агенция Ройтерс.Ввсеки от тях подкрепи отразяването на федералното правителство за изпращане на мигранти в Руанда.

Бившият министър на финансите Риши Сунак и международният секретар Лиз Тръс се борят да се окажат бъдещи министър-председатели на Великобритания, след като бунт срещу обхваната от скандали администрация на Джонсън притисна премиера да каже, че ще се оттегли.

Досега двамата кандидати са се сблъсквали относно времето за намаляване на данъците в момент, когато Великобритания преминава през нарастваща инфлация, забавяне на развитието и нарастващо разнообразие от стачки.

YouGov: Тръс води пред Сунак с 62% срещу 38%

YouGov: Тръс води пред Сунак с 62% срещу 38%

Месец и половина преди вота

Сунак в събота описа себе си като "аутсайдер", след като Тръс оглави проучванията на общественото мнение сред многото членове на Консервативната партия, които ще назначат своя следващ шеф и министър-председател на Великобритания, като резултатите трябва да бъдат обявени на 5 септември.

В неделя всеки от кандидатите изложи плановете си да продължи с отразяването на федералното правителство за изпращане на нелегални мигранти в Руанда, въпреки че първият полет за депортиране беше блокиран миналия месец от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ).

Тръс, която е сочена за фаворит за спечелване на състезанието за управление, спомена, че ще търси допълнителни "партньорства за обработка на трети нации като Руанда", ще повиши граничния стремеж с 20% и ще укрепи британския Бил за правата.

Риши Сунак и Лиз Тръс ще се борят за лидер на британските консерватори

Риши Сунак и Лиз Тръс ще се борят за лидер на британските консерватори

Двамата са финалисти след няколко гласувания

"Като министър-председател реших да видя покритието на Руанда до пълно внедряване в допълнение към проучването на различни международни местоположения, където можем да работим по сравними партньорства", каза Тръс.

"Ще бъда сигурна, че сега разполагаме с подходящия диапазон на движение и безопасност на нашите граници. Не мога да се прикрия пред ЕСПЧ и неговите продължаващи усилия да се опитва да управлява имиграционното покритие."

Сунак, който получи подкрепата на повечето консервативни законодатели в предишни гласувания за управление, спомена, че ще се справи с нелегалната имиграция като "един от всеки 5 основни спешни отговора", с които ще се справи през първите си 100 дни като министър-председател.

"Ще предприема твърдоглава стратегия за набелязване на цели, със стимули за лицата, които ги изпълняват, и наказания за лицата, които не ги изпълняват", каза той.

Сунак печели телевизионния дебат на консерваторите

Сунак печели телевизионния дебат на консерваторите

Считан за фаворит в надпреварата за лидер и бъдещ премиер