Канадският премиер Джъстин Трюдо отмени извънредното положение, съобщава Асояиейтед прес. Министър-председателят отне изшънредните правомощия, дадени на полицията за справяне с протеста срещу ковид мерките в страната.

Трюдо заяви, че "заплахата остава", но вече няма нужда от извънредно положение. Той допълни, че действащите закони са достатъчни за справяне със ситуацията.

Извънредното положение даваше правомощие на властите да определят дадени региони като забранени зони и позволяваше на органите на реда да замразяват банковите сметки на демонстрантите, както и да конфискуват превозните им средства. То продължи малко повече от седмица.

Над 100 арестувани демонстранти в Канада

Над 100 арестувани демонстранти в Канада

Полицията решена да върне контрола над града

Протеста на шофьорите на камиони се разрастваше до блокирането на граничните пунктове със САЩ, които спряха търговията между двете страни и нанесоха тежки щети на икономиката. Демонстрациите по границата вече са разчистени, а улиците на Отава са тихи. Протеста продължи около три седмици.

Трюдо предупреди, че може да се очакват подобни протести и извън столицата. От правителството съобщават, че е имало опит да се блокира граничен пункт в Британска Колумбия.

Протеста беше насочен срещу ваксинацията и ограничителните мерки в страната. Т. нар. Конвой на свободата вдъхнови подобни протести и в други държави.

Повече от седмица шофьорите блокираха ключов граничен пункт със САЩ. Имаше е и демонстрации в столицата пред сградата на парламента. Канада въведе извънредно положение. Органите на реда използваха сила, за да разпръснат протестите.

Канада замразява над 200 финансови актива замесени в протестите в Отава

Канада замразява над 200 финансови актива замесени в протестите в Отава

Прилагат закони за борба с изпиране на пари и финансиране на тероризъм