Бившият министър на отбраната на САЩ генерал Джеймс Матис оприличи руския президент Владимир Путин на персонаж от романите на Фьодор Достоевски, бълнуващ, че Русия е обкръжена от чудовища.

Матис направи това сравнение по време на Конференцията по сигурността в Мюнхен, на организирания в рамките на форума Украински обяд, предаде агенция Укринформ.

"Господин Путин - това е персонаж на Достоевски, в чието въображение чудовища са обкръжили Русия. Той вижда само две категории хора: такива, които му се подчиняват, и врагове." - коментира генералът.

По думите му ще е добре, ако Путин се въздържи от употреба на сила, но той разполага със сили и средства, за да нахлуе в Украйна.

Борис Джонсън: Путин не усеща наближаващата катастрофа

Борис Джонсън: Путин не усеща наближаващата катастрофа

Санкциите ще нанесат мощен удар срещу руската икономика…

"Проблемът е следващият ден, след като той реши да нахлуе. Но ние на Запад ще направим всичко необходимо (за да го спрем - б.р.)", допълва Матис.

Припомняме, Джеймс Матис, който оглавяваше Пентагона в администрацията на Доналд Тръмп, напусна поста си преждевременно през 2018 г. поради разногласия с президента. Освен това той призоваваше към бдителност заради продължаващите опити за намеса от страна на Москва в американските избори - на фона на разкритията за връзки между екипа на Тръмп и представители на руските властови кръгове.