Бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън предупреди по време на четвъртия телевизионен дебат на кандидатите за президент на Демократическата партия, че бойците на терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") ще ударят САЩ в резултат на внезапното изтегляне на американските сили от Северна Сирия.

"Имаме ДАЕШ, които ще дойдат тук", настоя Байдън, допълвайки: "Те ще навредят на САЩ. Ето защо се включихме на първо място."

Инвазия в Североизточна Сирия на Турция през миналата седмица, след като Тръмп обяви изтеглянето на американските сили в "Туитър", доведе до многобройни информации за задържани бойци на ДАЕШ, бягащи от затвори (или просто тръгващи си необезпокоявано), където те бяха охранявани от кюрдски бойци, които доскоро бяха съюзници със САЩ, които сега са атакувани от турските сили.

785 чужденци, свързани с ДАЕШ, са избягали при офанзивата на Турция в Сирия

785 чужденци, свързани с ДАЕШ, са избягали при офанзивата на Турция в Сирия

След обстрел от страна на Турция

Байдън също така предупреди, че смята, че ако Тръмп бъде преизбран през ноември 2020 г., "няма да има НАТО".

Архитектите на т. нар. "война срещу тероризма" и по-специално републиканците, поддръжници на войните в Ирак и Афганистан и на експанзивното американско присъствие в Близкия изток, отдавна предупреждават, че САЩ трябва да се намесват в чужбина, за да се предотвратят атаки на американска територия.

Запитан в петък за потенциалния риск, който представляват бойците на ДАЕШ на фона на бъркотията в Сирия, Тръмп заяви, че това било проблем на Европа.

Тръмп за Сирия: САЩ приключи с безкрайни войни, не са "балъците" на Европа и НАТО

Тръмп за Сирия: САЩ приключи с безкрайни войни, не са "балъците" на Европа и НАТО

Турция, Европа, Сирия, Иран, Ирак, Русия и кюрдите сами да се oправят със ситуацията

"Е, те ще избягат в Европа, точно там искат да отидат", каза той, допълвайки: "Те искат да се върнат по домовете си."

Няколко кандидати на Демократическата партия за президент по време на снощния дебат в Охайо осъдиха предателството на Тръмп спрямо американските съюзници в региона.

"Бих искала да чуя от него как оставянето на кюрдите, оставянето на нашите съюзници да бъдат изклани, прави Америка отново велика", изтъкна сенаторът от Минесота Ейми Клобушар.

Но Байдън, който дълги години беше председател на комисията по външните работи докато беше член на Сената, предложи най-язвителната оценка на външната политика на Тръмп - и представи най-тревожната картина за потенциалните ѝ последици.

Байдън отбеляза, че е единственият кандидат сред демократите, който се е справял лично с президентите на Русия и Турция - Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган.