В годишното си обръщение към Конгреса президентът на САЩ Джо Байдън възнамерява отново да засегне въпроса за минималния данък за милиардерите. В обръщението си той ще призове Конгреса да увеличи четирикратно таксата за обратно изкупуване на акции.

Това съобщи Financial Times.

Според изданието президентът ще афишира усилията си за намаляване на инфлацията чрез намаляване на дефицита "чрез допълнителни реформи, които да гарантират, че богатите и най-големите корпорации плащат справедлива цена".

Представители на администрацията на Байдън често критикуват компаниите, включително петролните групи, че връщат пари на акционерите чрез обратно изкупуване, вместо да ги инвестират в своите общности или да възнаграждават работниците.

Отбелязва се, че призивът на Байдън за по-високи данъци за домакинствата с високи доходи и големия бизнес е имал само ограничен успех през последните две години, когато демократите контролираха и двете камари на Конгреса, и ще срещне още по-голяма съпротива в контролираната от републиканците Камара на представителите.

Байдън обмисля посещение в Европа, около година от началото на войната в Украйна

Байдън обмисля посещение в Европа, около година от началото на войната в Украйна

Вашингтон може да разкрие друг голям пакет военна помощ за Киев по това време

Фискалната политика ще бъде решаващо политическо поле за битка през следващите няколко месеца, докато Байдън се опитва да повиши тавана на дълга на САЩ от републиканците в Конгреса, за да избегне опустошително неизпълнение на финансовите задължения на Америка.