Екипите за национална сигурност на САЩ и Тайван трябва да разработят план как да отговорят при евентуална атака от Пекин към острова, тъй като тогава ще бъде вече твърде късно.

Това заяви бившият съветник по националната сигурност на Съединените щати Джон Болтън в събота, цитиран от Associated Press. Болтън е на посещение в столицата Тайпе, откъдето призова за по-задълбочено взаимодействие между неговата страна и Тайван.

Джон Болтън, потенциален републикански кандидат за президент през 2024 г., каза още:

"Ние трябва да кажем на Китай и Русия какви са последствията, ако предприемат действия срещу Тайван. Не само като незабавен отговор, но в по-дългосрочен план, за да отлъчим Китай от международната икономическа система, ако предприеме военни действия срещу Тайван или се опита да хвърли блокада около него."

Съветникът по националната сигурност на бившия президент Доналд Тръмп, започна едноседмичното си пътуване до Тайван в сряда. Посещението отразява важността за демокрация на острова като въпрос в предстоящите президентски избори в САЩ на фона на повишеното напрежение между Вашингтон и Пекин.

САЩ остават най-близкият военен и политически съюзник на Тайван въпреки липсата на официални дипломатически връзки между тях. Все пак остава под въпрос дали американските сили ще бъдат изпратени да помогнат за защитата на острова.

В петък тайванското министерство на отбраната съобщи, че китайските военни са летели с 38 изтребителя и други бойни самолети близо до острова. Това бе най-големият брой навлизания, откакто Китай прекрати тридневните военни обучения по-рано този месец след деликатната среща на 5 април между президента на Тайван Цай Инг-вен и председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти.

По-късно в петък Народноосвободителната армия на Китай също протестира срещу полета на патрулния самолет P-8A Poseidon против подводници на ВМС на САЩ през Тайванския проток, наричайки го провокация, която САЩ "открито раздуха".

Китайски боен дрон е прелетял над Тайван

Китайски боен дрон е прелетял над Тайван

Ескалация на напрежението