Италия се стреми да укрепи сътрудничеството си с Китай с "ясно ребалансиране на търговията". Това заяви италианският премиер Джорджа Мелони пред медии по време на посещението си в Китай, предаде "Ройтерс".

Днес, продължи Мелони, италианските инвестиции в Китай са около три пъти повече от китайските инвестиции в Италия. Явно искаме да работим за премахване на пречките за достъпа на нашите продукти до китайския пазар, подчерта премиера.

По думите на Мелони с посещението си се стреми да засили сътрудничеството с една от най-големите икономики в света и да изравни търговските връзки. Това е първото посещение на италианския премиер в Пекин, след като миналата година Италия напусна водещата инициатива на китайския президент Си Дзинпин - "Един пояс, един път" - но Мелони посочи, че иска да възстанови баланса на връзките с Пекин.

Мелони подписа тригодишен план за сътрудничество с Китай

Мелони подписа тригодишен план за сътрудничество с Китай

Тя се зарече да възстанови търговията с Пекин

Италия е от стратегическо значение за Китай понеже може да се окаже модериращ глас в рамките на Европейския съюз, тъй като 27-те членки на блока се обявяват в подкрепа на Комисията за митата върху китайските електрически автомобили.

През 2019 г. Италия стана единственият член на Групата на седемте индустриализирани демокрации, която се присъедини към инфраструктурната инвестиционна схема "Един пояс, един път", която има за цел да възроди древния търговски път на коприната, но миналата година, под натиска на САЩ, страната напусна програмата.

Въпреки това Италия все още има желание да развива търговските си връзки с Китай.

"Както съм казвал много пъти, ние бяхме единствената нация сред големите нации на Западна Европа, която беше част от Пътя на коприната. Но не бяхме нацията, която имаше най-добра търговия с Китай. Далеч от това", каза Мелони пред репортери ден след срещата си със Си.

По време на среща в понеделник в пекинската държавна къща за гости, Мелони каза на Си, че Италия играе важна роля в отношенията на Китай с ЕС и добави, че се надява на търговски отношения, които са "колкото е възможно балансирани".

Членовете на ЕС ще гласуват през октомври дали да наложат повече мита върху китайските електромобили. Италия е една от страните, които са посочили, че ще подкрепят предложението.

Мелони: Може да търгуваме с Китай и без да участваме в инициативата "Един пояс, един път"

Мелони: Може да търгуваме с Китай и без да участваме в инициативата "Един пояс, един път"

Рим не се отказва от прагматични отношения с Пекин