Албанският премиер Еди Рама по време на своето посещение в Германия повтори, че Албания "ще се отдели от Република Северна Македония, ако преговорите с ЕС не започнат официално през юни", цитира думите му македонското електронно издание "Либертас".

"В случай на отделяне на Албания от Северна Македония отзивите са положителни: (така мислят) 65% от албанските граждани, които участваха в националното допитване. Това ще стане от наша страна само ако преговорите с Албания не бъдат стартирани официално през юни заради България. До юни ще продължим да сме заедно със Северна Македония, като смятаме, че и двете страни трябва да получат зелена светлина. "Ако България блокира пътя през юни, ще поискаме да бъдем разделени, защото е невъзможно дълго да останем заедно", каза Рама на съвместна пресконференция в Берлин с германския канцлер Олаф Шолц.

Според албанските медии Шолц от своя страна е подчертал важността на Берлинския процес, като е добавил, че "е дошло времето Западните Балкани да се присъединят към ЕС".

" Неколкократно съм споменавал въпроса за членството в ЕС на Западните Балкани. Вярвам, че сега е моментът, че мина много време и сега трябва да бъде направена следващата стъпка. Мога да Ви уверя, че с властта, която имам и с цялата подкрепа на федералното правителство, това наистина ще се случи. Моето впечатление е, че живеем в ново време и това е свързано с руската агресия. В Европа се засилва разбирането, че трябва да се подкрепяме взаимно. "Ще бъда ангажиран с всичко, което подкрепя Берлинския проект", каза Шолц.

Припомняме, че в началото на април албанският премиер вече заяви, че гражданите в страната му искат Албания и РСМ да бъдат разделени в преговорите за членство в ЕС, ако остане българското вето срещу Скопие.

Германският външен министър Аналена Бербок коментира след среща на външните министри в Люксембург, че ЕС трябва да започне преговори за присъединяване на Албания и Северна Македония през първата половина на 2022 г.

Ехото на войната в Украйна на Западните Балкани - експерти сочат Сърбия за проблем

Ехото на войната в Украйна на Западните Балкани - експерти сочат Сърбия за проблем

Конфликтът доказа, че сигурността не е гарантирана