Британският вестник "Таймс" е посветил специален материал за един от тримата българи, заподозрени, че са шпионирали в полза на Русия.

Става въпрос за 45-годишния Орлин Русев, който е смятан за водач на групата. В публикацията си от "Таймс" посочват, че занемарена къща за гости в "Грейт Ярмут" е била използвана от Русев за щаб квартира. Той е наричан от журналистите "руския агент 007", като посочват, че в един от неговите имейли били включени числата 007.

Шпионският скандал можело да ни повлияе за Шенген

Шпионският скандал можело да ни повлияе за Шенген

Натискът върху България е огромен, твърди Велизар Шаламанов

В "Таймс" пишат, че занемарената къща на Орлин Русев е била обискирана от британската полиция за борба с тероризма. Сградата се водела тризвезден хотел "Хейди".

В нея полицаите открили оборудване за изготвяне на фалшиви документи за самоличност - включително паспорти и шофьорски книжки. Полицаите смятат, че именно Орлин Русев, който бил експерт по радиоелектронно разузнаване, е водел шпионската операция.

"Таймс" и "Дейли мейл" съобщават, че хотелът не е собственост на Орлин Русев, а на 47-годишната Ирина Първанова, българска бизнесдама, която го е купила за 220 000 паунда през септември 2021 година.

На адреса, на който е регистрирана къщата за гости, има още седем фирми. Според фирмения регистър във Великобритания хотелът е седалище на основния бизнес на Първанова, а именно различни дейности, свързани със здравето на човека.

Двама от българите, обвинени в шпионаж, били председатели на СИК в Лондон

Двама от българите, обвинени в шпионаж, били председатели на СИК в Лондон

От Външно министерство обясняват как се излъчват председатели на секционни избирателни комисии

Преди този адрес Първанова е имала друг адрес, на който е била регистрирана компанията й. Става въпрос за лондонския квартал "Мейнфеър", където компанията й е била доставчик на прецизни ИТ-услуги за медицината, роботиката и ИТ-индустрията.

"Дейли мейл" цитира местни жители, които споделят, че от месеци не са виждали някой да влиза или излиза от къщата. Вчера БиБиСи разгласи новината, че през февруари Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова са били арестувани по обвинение за шпионаж в Русия заедно с други двама, които обаче са били пуснати под гаранция.