Египет предложи в неделя първоначално двудневно прекратяване на огъня в Газа за размяна на четирима израелски заложници от "Хамас" за някои палестински затворници.

Това каза президентът на Египет Абдел Фатах ал-Сиси, цитиран от "Ройтерс". САЩ, Катар и Египет посредничат в преговорите за прекратяване на войната. Преговорите в Доха ще търсят краткосрочно прекратяване на огъня и освобождаване на някои заложници, държани от Хамас, в замяна на освобождаването на палестински затворници от Израел.

По време на пресконференция в Кайро с алжирския си колега Абделмаджид Теббун, Сиси също каза, че преговорите трябва да бъдат възобновени в рамките на 10 дни след прилагането на временното прекратяване на огъня в усилията за постигане на постоянно.

Няма незабавен коментар от Израел или "Хамас", но палестински служител е казал пред "Ройтерс": "Очаквам, че "Хамас" ще се вслуша в новите предложения, тъй като всяко споразумение трябва да сложи край на войната и да изведе израелските сили от Газа ."

Израел каза, че войната не може да приключи, докато "Хамас" не бъде унищожена като военна сила и управляваща единица в Газа.

Припомняме, че изявленията дойдоха, след като израелските военни удари убиха 45 палестинци в целия анклав.

Броят на жертвите от ответната въздушна и сухопътна атака на Израел в Газа общо наближава 43 000, твърдят здравни служители в Газа.

"Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е шокиран от шокиращия брой загинали и ранени, както и разрушенията на север, хванали в капан цивилни под развалините. Болни и ранени остават без животоспасяващи здравни грижи, а семейства без храна и подслон, на фона на съобщения за разделени семейства и много задържани хора", каза в изявление говорителят на ООН Стефан Дюжарик.

Израел продължава ударите в Северна Газа

Израел продължава ударите в Северна Газа

Няколко души са убити в Джабалия

Припомняме, че израелски въздушен удар в неделя сутринта уби и рани палестинци в района на Джабалия, Северна Газа, съобщиха палестинските медии. Вследствие на ударите бяха нанесени щети на няколко къщи в този бежански лагер, който е в центъра на израелската офанзива в региона от три седмици

Израелските сили твърдят, че операцията им в северната част на Газа има за цел да унищожи присъствието на бойци на Хамас, които са се прегрупирали там. През последните дни израелската армия е "елиминирала над 40 терористи" в района на Джабалия и е конфискувала големи количества военно оборудване.

Израелската армия заяви, че е извършила "прецизен удар с боеприпаси" срещу цел на "Хамас" в района, но големият брой жертви, съобщен от медиите, не съответства на използваните оръжия, според армията.

Израелските удари върху градовете Джабалия, Бейт Ханун и Бейт Лахия за последните три седмици са довели до около 800 жертви, съобщава Министерството на здравеопазването в Газа. Палестинските здравни служители посочват, че атаките сериозно са затруднили работата на здравните екипи и блокират достъпа до засегнатите райони.

Руска делегация преговаря в Тел Авив за заложниците в Газа

Руска делегация преговаря в Тел Авив за заложниците в Газа

Високопоставен представител на Хамас посети Москва в сряда

Междувременно, на събитие в Йерусалим по повод годишнината от войната в Газа, роднини на заложници на "Хамас" са освиркали речта на премиера Бенямин Нетаняху. С викове като "Засрамете се", те са принудили Нетаняху да спре речта си малко след началото ѝ.

Роднини на заложниците организираха серия от съботни протести, с искане да се подпише примирие с "Хамас" и да бъдат върнати заложниците - както останалите живи, така и останките на починалите. Счита се, че още около 100 души са в Газа, но вероятно много от тях са загинали.

В преговорите за освобождаването им се включи и руска делегация.