Египетското правителство, начело с премиера Есам Шараф, подаде оставка, след като площад Тахрири в Кайро стана арена на нови масови протести и ожесточени сблъсъци,  съобщи Би Би Си.

Новината беше посрещната с аплодисменти от демонстрантите.

Висшият съвет на въоръжените сили почти веднага прие оставката на кабинета, при неотслабващия натиск на протестиращите, които настояваха за оттеглянето на правителството.

Висшият съвет на въоръжените сили след това „покани всички политически и национални сили за спешен диалог във връзка с причините за влошаването на сегашната криза и пътищата за нейното решаване колкото се може по-бързо", казва се в съобщение, цитирано от агенция МЕНА,

Съветът, който пое властта след оттеглянето на Хосни Мубарак в началото на годината, призова „всички сили и граждани да възстановят спокойствието и да създадат атмосфера на стабилност с провеждането на политически процес".

Висшият орган изразява „дълбоко съжаление за загиналите и ранените по време на последните сблъсъци и предлага изпращането на съболезнования до роднините на загиналите". Съобщава още охранителните сили „да вземат необходимите мерки за защита на демонстрантите".

Днес безредиците се вьзобновиха с нова сила, след като силите на реда се опитаха да прогонят от площада протестиращите срещу преходното управление на страната.

Демонстрациите бяха предизвикани от опасения, че Висшият съвет на въоръжените сили иска да гарантира властта с и след провеждането на избори.

За последните три дни при протестите са убити над 20 души.
Само днес при сблъсъците са ранени над 70 души, а за няколкото седмици на протестни акции общият им брой е около 1750.