Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи да се създаде специализиран международен съд, който да разследва руските действия в Украйна и да използва замразени руски активи, за да помогне за възстановяването на страната, съобщава "Блумбърг".

Тя заяви, че блокът ще се опита да събере международна подкрепа за "специализиран съд, подкрепен от ООН, който да разследва и преследва престъплениията на Русия".

Във видеообръщение, публикувано в Туитър, фон дер Лайен посочва още, че ЕС ще "намери законни начини" да използва средствата, конфискувани от Русия, за подпомагане финансирането на възстановяването на Украйна.

Съюзът блокира общо 300 милиарда евро в резервите на Централната банка на Русия и замрази активи в размер на около 19 милиарда евро, държани от санкционирани руски бизнесмени.

Шефът на ЕК посочи, че блокът ще се стреми да създаде структура, която да управлява тези средства, да ги инвестира и да използва приходите в полза на Украйна.

Въпреки че базираният в Хага Международен наказателен съд започна свое собствено разследване за престъпления срещу човечеството и военни престъпления след началото на руската инвазия, той няма правомощия да преследва агресията срещу Украйна.

ОССЕ откри доказателства за военни престъпления на Русия в Украйна

ОССЕ откри доказателства за военни престъпления на Русия в Украйна

Установени са и нарушения от украинска страна