Европейската комисия (ЕК) поиска от Варшава да допусне служители на "Фронтекс" на полско-беларуската граница, където от края на август насам загинаха шестима мигранти при опит за преминаване в Европа на фона на увеличаване на нелегалната имиграция, за чието организиране Общността обвинява Минск, информира "Ройтерс".

"Признаваме, че полските власти имат работа с трудна ситуация. Обстановката е създадена от опит за инструментализиране на хората за политически цели", подчерта говорител на Европейската комисия на пресконференция.

Полша обяви извънредно положение на границата с Беларус

Полша обяви извънредно положение на границата с Беларус

От началото на август полските граничари са регистрирали повече от 3 000 опита за незаконно проникване

"От съществено значение за Полша е да изпълнява ефективно задълженията си по управление на границите. Това обаче не трябва да става за сметка на човешкия живот. Призоваваме властите на страните членки да гарантират, че хората на границата получават необходимите грижи и помощ", настоя още говорителят на ЕК. 

Той изтъкна, че допускането на гранични служители от съвместните гранични сили на ЕС "Фронтекс" било "много добра идея".

Полша, която разполага с една от най-големите сили за гранична охрана в Европа, отбеляза, че управлява ситуацията и не е поканила служители на "Фронтекс" на границата с Беларус.

Варшава въведе извънредно положение по границата си с Беларус - източната граница на ЕС - което означава, че на журналисти или правозащитници не е позволено да стават свидетели на развитията там.

Полша вдига ограда с височина 2,5 м по границата с Беларус

Полша вдига ограда с височина 2,5 м по границата с Беларус

Също така повече войници ще оказват помощ на граничарите