Европейската комисия обсъжда в Брюксел дали да препоръча дисциплинарни производства срещу Полша относно планираните съдебни реформи, съобщава БиБиСи.

Комисията е загрижена, че демокрацията в Полша е застрашена от множество нови закони, включително как са назначени съдиите. Полското консервативно правителство твърди, че реформите са необходими за ограничаване на неефективността и корупцията.

Хиляди хора в цялата страна проведоха протести срещу реформите. Европейската комисия наблюдава ситуацията в Полша в продължение на почти две години.

По-късно днес председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер ще проведе дискусия за това дали е време да се препоръча активирането на дисциплинарния процес на ЕС, известен като член 7, който никога преди не е бил използван.

Опозицията в Полша обвини управляващите, че се опитват да прокарат „сатанински” закон

Опозицията в Полша обвини управляващите, че се опитват да прокарат „сатанински” закон

Правителството получава контрол кой да организира изборите

Възможно е полският министър-председател Матеус Мораветски да бъде извикан пред колегите си, които да настояват за промени. Това се възприема като твърде невъзможен и суров вариант, да се суспендират гласуването и полските правомощия на срещите на върха на ЕС.

Това е така, защото това би изисквало всички държави-членки да се споразумеят, а Унгария смята да блокира подобна стъпка.

Мораветски от своя страна коментира, че ЕС гледа твърде едностранчиво и че страната му има право да извършва реформи.