Европейската комисия предлага промени в системата за допускане на нови страни в ЕС, за да се даде възможност на съществуващите членове да кажат повече, в опит да заобиколят Франция, която наложи вето на разширяването на блока към Балканите, съобщава "Ройтерс".

През октомври президентът Еманюел Макрон спря процеса на приемане на Сърбия, Косово, Черна гора, Албания, Босна и Северна Македония.

Комисията се надява да убеди Франция да оттегли възраженията си преди срещата на върха в Загреб с балканските държави през май.

Франция още не иска Македония и Албания в ЕС, блокът си има и други проблеми

Франция още не иска Македония и Албания в ЕС, блокът си има и други проблеми

Други страни от ЕС предупреждават, че Русия, Китай или Турция могат да се възползват от "стратегическия вакуум"

Макрон се превърна в най-откровената фигура сред европейските политици, които казват, че последната голяма експанзия, когато Румъния и България се присъединиха през 2007 г., бе твърде прибързана и е необходимо повишено внимание при добавянето на повече членове от регион, засегнат от корупция и престъпност.

През ноември Франция внесе предложение за промени, които да дадат повече възможности на лидерите на държавите-членки за разширяването. Париж коментира, че подкрепя присъединяването на Балканите в дългосрочен план.

Промените, които Комисията се очаква да разкрие в сряда, ще дадат на съществуващите членове правомощия да прекратят процеса на приемане на нови страни или дори да принудят страните да започнат преговори за влизане в някои области на политиката от самото начало.

В региона на Балканите ще се проведат повече срещи, за да се даде повече дума на политиците за процеса.

Фон дер Лайен: ЕС трябва да развие надеждни военни способности и да влияе на света

Фон дер Лайен: ЕС трябва да развие надеждни военни способности и да влияе на света

ЕС е мек и понякога разделен, в Източна Европа и Прибалтика се колебаят заради САЩ

"Макрон иска да бъде възприеман като създател на крале и можем да се приспособим, тъй като доверието в ЕС е под риск", заяви високопоставен служител на ЕС, участващ в реформата. "Това е политическо и лично, така че нека махнем драмата."

Предложенията на Комисията обаче ще спрат някои френски изисквания, включително средствата за нови членове да са от пари, заделени за бедните страни, които вече са в ЕС.

Представители на ЕС считат, че подобен ход би застрашил подкрепата за разширяване на съществуващите бедни членове.

Един дипломат от ЕС заяви, че все още не е ясно дали Франция ще бъде удовлетворена от новите предложения: "С Макрон имаме 60% шанс за успех." Всички други правителства на ЕС също трябва да се съгласят с новия метод.

ЕК представи приоритетите за 2020 г.

ЕК представи приоритетите за 2020 г.

През 2020 г. Европейската комисия ще започне да превръща шестте основни амбициозни цели на председателя Фон дер Лайен

Френски представители в Париж коментират пред "Ройтерс", че все още не са виждали предложенията на Комисията, но са провеждали разговори с европейския комисар за разширяването Оливър Вархелий.

Други страни, включително Холандия и Дания, също са скептично настроени към разширяването, но служителите на ЕС казват, че ако успеят да убедят Франция да оттегли възраженията си, тези страни вероятно няма да удържат.

"Без Макрон нито холандците, нито датчаните сами биха блокирали това; със сигурност не за Северна Македония, вероятно дори и за Албания", коментира високопоставен дипломат на ЕС.

Фон дер Лайен: ЕС трябва да изпълни обещанието си към Северна Македония и Албания

Фон дер Лайен: ЕС трябва да изпълни обещанието си към Северна Македония и Албания

Двете страни направиха много…