Италия трябва да се стреми да следва "отговорна" бюджетна политика, обясни зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, във връзка със зараждащата се популистка крайно дясна коалиция в страната, която избира малко известен адвокат за премиер, съобщава АФП.

Домбровскис коментира, че Италия има второто най-високо ниво на държавен дълг след Гърция. Италианският дълг от 2,3 трилиона евро е 132% от Брутния вътрешен продукт - БВП, най-високият коефициент навсякъде в Европа, с изключение на Гърция.

ЕС прогнозира, че италианският държавен дълг ще остане на 130% над БВП тази година - два пъти повече от 60-процентовия таван на съюза. Брюксел се опасява, че новото правителство в Рим ще се стреми да увеличи публичните разходи.

В Италия издигат юриста  Джузепе Конте за премиер

В Италия издигат юриста Джузепе Конте за премиер

Движението "Пет звезди" и партията "Лига" постигнаха компромис...

Движението "Пет звезди" и партията "Лига" отхвърлят политиките за строги икономии. Скъпите финансови мерки в документа и евроскептичният тон тревожат финансовите пазари, както и номинацията на Джузепе Конте като премиер.

Домбровскис коментира, че планът на коалицията за драстично намаляване на данъците и обръщане на намаляването на пенсиите ще излезе скъпо. "Можем само да съветваме да остане икономическата и фискалната политика, да се стимулира растежа чрез структурни реформи и да се поддържа бюджетния дефицит под контрол", допълва той.

Популисти в Италия планират да пренебрегнат правила на ЕС

Популисти в Италия планират да пренебрегнат правила на ЕС

От няколко дни "Лига" и Движение "Пет звезди" водят засилени преговори