"Тази година датата, на която отбелязваме Деня за защита на данните, се пада точно осем месеца след датата на влизането в сила на Общия регламент относно защитата на данните — 25 май 2018 г.", коментират в съвместно изявление, зам. председателят на ЕК Франс Тимерманс, зам. председателят Андрус Ансип и членовете на Комисията Вера Йоурова и Мария Габриел.

"Горди сме, че разполагаме с най-строгите и най-модерните правила в света за защита на данните, които се превръщат в световен стандарт", обясняват те.

"Случаят Facebook/Cambridge Analytica, както и неотдавнашните пробиви в сигурността на личните данни, показаха, че сме на прав път. На риск е изложена не само защитата на неприкосновеността на личния ни живот, но и защитата на нашите демокрации и гарантирането на устойчивостта на нашите основани на данни икономики", допълват те.

Зукърбърг: "Фейсбук" не продава личните данни на потребителите

Зукърбърг: "Фейсбук" не продава личните данни на потребителите

Не толерират вредно или водещо до разделение съдържание

"Една от основните цели на Общия регламент относно защитата на данните е да се предоставят възможности на хората и да им се даде повече контрол над един от най-ценните ресурси в съвременната икономика — техните данни. Можем да постигнем тази цел единствено ако и когато хората са запознати напълно със своите права и с последиците от техните решения", коментират представителите на ЕК.

"Положителното въздействие на новите правила вече се забелязва. Гражданите осъзнават все повече важността на защитата на данните и своите права. И те вече упражняват тези права, както е видно от ежедневната работа на националните органи за защита на данните. Досега тези органи са получили над 95 000 жалби от граждани", допълват те.

"Органите за защита на данните прилагат новите правила и координират по-добре своите действия също и в рамките на Европейския комитет по защита на данните. Те подкрепят предприятията - особено малките и средните предприятия, и гражданите, като им обясняват техните права и задължения", обясняват от Европейската комисия.

От АЕЖ искат президентът да наложи вето върху Закона за личните данни

От АЕЖ искат президентът да наложи вето върху Закона за личните данни

Законово се налага цензура, мотивират се от международната репортерска асоциация

Практическото прилагане от страна на държавите членки е вече в напреднала фаза. Прилагането в пет държави членки изостава, но вярваме, че те ще адаптират своето законодателство към новите европейски правила във възможно най-кратки срокове, добавят от ЕК.

Комисията продължава да следи този процес, за да се справи с евентуални пропуски и да помогне за това правилата за защита на данните да се прилагат в целия ЕС възможно най-скоро.

"Наблюдава се ясно сближаване на международно равнище в посока на въвеждане на модерен режим за защита на данните. Това улеснява обмена на данни и подкрепя търговията. Най-добрият пример за това е неотдавнашното приемане на нашите взаимни констатации за адекватно ниво на защита с Япония. Така ние постигнахме най-голямата в света зона на свободно и безопасно движение на данни. Днес Европа не само гарантира строги вътрешни правила, но има водеща роля в световен мащаб", коментират Тимерманс,  Ансип, Йоурова и Габриел.

"Не е време за теории", Мария Габриел се бори с дезинформацията

"Не е време за теории", Мария Габриел се бори с дезинформацията

За да гарантира информацията, ЕК създава независима мрежа на проверители на факти