"В периоди на съмнение, повече от всякога има смисъл да си спомняме кои сме и да бъдем горди с европейската си идентичност. Европейците идваме от различни страни, с различни традиции, с уникално богатство от общи ценности, и всичко това е нашата европейска ДНК", обясни комисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел в конференция на високо равнище в Берлин.

Тя коментира, че "имаме обаче един общ принцип - нашите отворени, демократични общества се основават на публични дебати, подкрепени от надеждна информация, която е изключително условие гражданите да изразяват волята си чрез свободни и справедливи политически процеси."

"И днес, около 120 дни преди европейските избори, ние трябва да действаме, за да гарантираме свободни и честни избори", допълни българският еврокомисар.

Как да се ваксинираме срещу дезинформацията?

Как да се ваксинираме срещу дезинформацията?

Създаваме игра с дезинформация, обясняваме, вярваме на правителството и се "ваксинираме"

Представители на научните среди, медийни експерти, политически фигури (сред които и известният бивш президент на Франция Валери Жискар Д'Естен) разискваха най-належащите въпроси за въздействието на цифровата трансформация и новите явления в областта на разпространението на информация върху демокрацията в Европа и извън нея.

Габриел представи конкретните действия, които Европейската комисия предприема за гарантирането на демократичното протичане на изборните процеси и за борба с разпространението на дезинформация онлайн, и отбелязва, че в днешния цифров свят, рискът от намеса и манипулация никога не е бил по-висок.

"Дезинформацията може да изкриви общественото мнение, да подбуди недоверие в институциите и в крайна сметка да подкопае нашата демокрация", обясни тя. 

"Ето защо е от първостепенно значение да действаме заедно срещу това явление, като не прекрачваме линията за ненарушаване на свободата на изразяване и свободата на медиите", добави Габриел.

ЕК всеки месец следи за прилагането на Кодекса срещу фалшивите новини

ЕК всеки месец следи за прилагането на Кодекса срещу фалшивите новини

Преди изборите за ЕП догодина

Тя коментира постигнатия напредък през последната една година, откроявайки най-важните моменти: приетия през април 2018 г. списък с мерки срещу дезинформацията онлайн, първия по рода си Кодекс за добри практики от септември 2018 г. и План за действие срещу дезинформацията, приет през миналия декември.

"Не е време за политическа теория, а за конкретни резултати. Решена съм да следя отблизо резултатите от прилагането на Кодекса за добри практики от страна на онлайн платформите с ежемесечния мониторинг, който въведохме", обяви еврокомисар Габриел.

"Тъй като проверителите на факти добавят стойност в днешната информационна екосистема и са в основата на нашите усилия, предвиждаме независима европейска мрежа на проверителите на факти", добави тя.

От АЕЖ искат президентът да наложи вето върху Закона за личните данни

От АЕЖ искат президентът да наложи вето върху Закона за личните данни

Законово се налага цензура, мотивират се от международната репортерска асоциация

"Тясното сътрудничество между тях, онлайн платформите и рекламната индустрия не само ще предостави на гражданите по-лесен достъп до достоверна информация, но и ще допринесе за идентифицирането на тези, които възпрепятстват провеждането на надежден и прозрачен публичен дебат чрез дезинформация", обясни Габриел.

Еврокомисарят изтъква и необходимостта да се разширят знанията за механизмите, по които се създава и разпространява дезинформация. За тази цел Европейската комисия подкрепя качествената журналистика, защото човешкият фактор е решаващ за адаптирането на демократичния модел за цифровата ера.

"Непрекъснатото развитие на цифрови умения и компетентности, медийният плурализъм и свобода, уменията на гражданите да слушат и четат критично са изключително важни за запазването на демокрацията", добави тя.

Въпросът за дезинформацията онлайн ще бъде обект на общоевропейска конференция в Брюксел по инициатива на Мария Габриел на 29 януари, а през април ще се проведе първата Европейска седмица за медийна грамотност, коментира комисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел.

Дигиталното бъдеще на Луковит

Дигиталното бъдеще на Луковит

До този момент Европа няма ясна и категорична позиция